АБВ организира V Международен енергиен форум

2557
АБВ организира V Международен енергиен форум
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Под надслов „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, на 9 октомври в София ще се проведе V Международен енергиен форум, организиран от АБВ, съвместно с Виенския център за Ядрена компетентност. Във форума ще участват изтъкнати български и световни специалисти, съобщи лидерът на АБВ Румен Петков и изтъкна важността на събитието, предвид ситуацията, пред която е изправена българската енергетика. Задаващата се енергийна криза от гледна точка на затваряне на въглищни мощности, неспособността на „Булгартрансгаз“ и ICGB да осигурят нормалните доставки, договаряни в годините назад както по линия на традиционните договори с „Газпром Експорт“, така и с доставката на азерски газ, също и нормалното функциониране и доставка на газ от LNG са част от факторите, провокирали АБВ да организира форума, разказа Петков. Той допълни, че в тематиката на събитието влизат и друг къг все по-болезнени проблеми  като цените на тока, парното и газа - компоненти, които, по думите му, създават абсолютна несигурност и в обществото, и в икономиката.

"Никак не е случайно, че част от стратегическите за България предприятия - и Комбинатът за цветни метали в Пловдив, и някои от машиностроителните заводи обявиха, че при тези ценови равнища няма да могат да работят нормално и ще са принудени да затворят. В това състояние е практически цялата икономика. Битът няма да издържи, хората с най-ниски доходи ще са обречени на мизерия“, отбеляза Петков. Той изтъкна, че у нас повече от 30% от населението живее в условията на енергийна бедност и предупреди, че създадените предпоставки и в Европа, и в света, ще доведат до колапс на икономиката и на обществата. "В България няма обективна оценка на наличния потенциал и липсва политическа воля за създаване на гаранции за енергийната сигурност на обществото, икономиката и държавата", подчерта той, убеден, че проектът АЕЦ „Белене“ трябва да бъде осъществен.

Румен Петков пак подкани енергийния министър да излезе по майчинство

С престъпни средства и хватки се удължи срока за изграждането от  газовия конектор Гърция – България (ICGB), алармира за пор...

„Навлизаме в ситуация, в която Първи и Втори блок на „Белене“ са недостатъчни. Трябва незабавно да преминем към създаване на всички предпоставки за изграждане на Седми и Осми блок в „Козлодуй“. Вече не сме в ситуацията или „Белене“, или „Козлодуй“, а и „Белене“, и „Козлодуй“, защото затварянето на въглищните централи практически ще ликвидира базовите мощности“, заяви Петков.

Председателят на АБВ коментира, че заявеното от Асен Василев за АЕЦ „Белене“ – че проектът не отговаря на сеизмиката - е престъпление към енергийната сигурност на България.

„Белене“ е преминал стрес теста след „Фукушима“. Преминава стрес тест през 2012 г., който е защитен в Международната агенция за атомна енергия във Виена. „Белене“ е единственият проект в света, който има 40% запас по сеизмика", посочи Румен Петков. Според него,  да се говори, че площадката не е одобрена, са гнусни лъжи. "Същият г-н Василев казва, че трябва да се борим да удължим живота на 5-и и 6-и блок в „Козлодуй“, изтъкна Петков и коментира: "Става дума за застрашителна за обществото неграмотност“.

Петков постави под съмнение нормалността на Зелената сделка. „В световен мащаб като общество бяхме принудени да реализираме изключителни инвестиции в т.нар. ВЕИ. Анализът показва повече от 10 трилиона евро инвестиции във вятър и мъгла, в резултат на което тези „мощности“ произвеждат 1,8% от енергията на света", посочи лидерът на АБВ. "Трябва да си дадем сметка кой ни излъга и натовари. Трябва да видим факторите в ЕС, които ни принудиха да изградим тези мощности – огромни пари, без никаква ефективност“, категоричен е той.

Румен Петков: Изправени сме пред енергиен колапс

Изправени сме пред енергиен колапс и служебното правителство трябва да премине към незабавни стъпки за изграждането на "Белене“....

България е ядрена държава и не трябва да допуска по никакъв начин повече колебания по отношение на изграждането на Белене и стартирането на изграждането на два нови блока на Козлодуй, подчерта още Петков. Той посочи, че Франция с далновидната й политика реализира огромни печалби от продажби на ток зад граница през последните 20 дни – месец  и то само благодарение на ядрените й мощности. "Ако ние имахме тези 2 блока, България за един месец щеше да бъде в съвсем различна ситуация", коментира той, настоявайки за реализацията на проекта "Белене". Становището на АБВ е, че АЕЦ "Белене" може да бъде изградена като 100% държавна собственост. "Това е най-евтиният проект – "Белене". Техниката в основната част е доставена, така, че трябва незабавно да се вземе решение – 100% държавно или продължава изпълнението на решението на Народното събрание - със стратегически инвеститор и да се пристъпи към строителството", категоричен е Петков. "Фактът, че петте най-големи се ангажираха показва, че обектът е печеливш", добави той, припомняйки инвеститорския интерес. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика