В София скандираха: " НАТО вън"

35828
В София скандираха: " НАТО вън"

"НАТО вън", скандираха събралите се на четвъртия протест в София, който обявиха, че е срещу войната, опита за война и опита България да бъде въвлечена във войната и в подготовката, съобщи БГНЕС.

Проблемът е че хората, които са в държавните институции, говореха от свое име и не направиха опит да уведомят за тези свои позиция хората", каза Борис Цветков, който е председател на Български антифашистки съюз София. Той посочи, че властимащите еднолично решили, че ще има команден център в България, докато в Унгария и Словакия, които са гранични с Украйна държави няма да има. Сега когато масово хората в София и страната изразяват обратното мнение, мисля че институциите рано или късно ще се съобразят с него, каза Цветков и обеща да са тук докато надвисналата опасност не отмине.

Миков: България не бива да бъде въвличана във военни действия в Украйна

Позицията на БСП е на първо място позиция за мир. България не бива да бъде въвличана във военни действия в Украйна. Много се надявам, ч...

Българите не искаме, без да ни питат да се участва във война и в подготовка за война. Искат да се преразгледа решението за проамерикански военни бази в България.

"Ако през май се каже че сме против, влизаме в едногодишното предизвестие, ако замълчим автоматично ще се продължи срока", обясни той. Протестиращите имат резерви към командния център на НАТО в столицата. Най-малко във всички други държави такъв се прави извън центъра, извън столицата. Цветков посочи и "падението на външния министър от преди една седмица, който каза: всеки, който говори на глас нещо, макар неудобно, е криминален престъпник". "Е това вече е уникално, затова ли правихме демокрация в България?", попита Цветков.

Формално организаторите на протеста са двама - Български антифашистки съюз София и Клара Стоименова – гражданска, която не членува в никаква партия. Но на шествието имаше и други организации, а и партии.

Пепа Рашева от Гражданска инициатива за суверенитет на България и държавите по света посочи, че са обвили всяка неделя митинг под надслов: България зона на мира. Тяхната кауза е "НАТО вън от България". Не признават членството на страната ни в НАТО и смятат, че е направено против волята на народа. Смятат, че американските бази у нас и членството ни в Алианса не е сигурност за нашата държава, а напротив това е несигурност.

Ген. Тонев: Знае се за координационния център на НАТО от 6 години

"Реалността е следната – ние сме член на НАТО и този координационен център е плануван преди 6 години". Това каза ген. Стоян Тонев...

Хората се събраха пред президентството, после се отправиха на шествие. Носеха плакати, които освен срещу НАТО, бяха и За Русия. На някои от тях пишеше: Русия обединител и спасител на славянския народ, България иска мир с Русия. Преминаването им през руската църква в столицата случайно съвпадна със сватба, на която присъства и руския посланик. Протестиращите се спряха с възгласи за мир и отправиха пред църквата молитва за мир. Протест ще има и другата неделя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика