ВАС не прие нито една жалба за изборите, счита и, че основна функция на главния прокурор е противоконституционна

5793
ВАС не прие нито една жалба за изборите, счита и, че основна функция на главния прокурор е противоконституционна
Снимка: БГНЕС

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд единодушно прие да не сезира Конституционния съд по постъпили жалби на партии и физически лица срещу резултатите от изборите за народни представители, проведени на 4 април 2021 г.

Става въпрос за жалби на БСП, ВМРО (ПП "ВМРО – Българско национално движение"), БНО (партията, която носеше политическата воля на Васил Божков), "Български съюз за директна демокрация", както и от няколко физически лица, сред които и избраната за депутат от 03 МИР Варна Стела Николова.

Върховните съдии искат от КС да обяви кариерните бонуси във ВСС за противоконституционни

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) отправи искане до Конституционния съд, подписано от 88 върховни съдии, да бъдат обявени за п...

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд прие и становища по конституционни дела.

Изключително важно е становището във връзка с конституционно дело № 4/2021 г., образувано по искане на президента на Република България за установяване на противоконституционност на чл. 46, ал. 8, чл. 194, ал. 6, чл. 213а, ал. 2, чл. 411а, ал. 4 относно думите "както и делата от компетентност на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник" от Наказателно-процесуалния кодекс и чл. 136, ал. 11 от Закона за съдебната власт. Окончателното решение по това дело трябва да бъде взето от Конституционния съд. Върховните съдии обаче приеха, че текстовете са противоконституционни. Това означава, че съдът приема, че главният прокурор не трябва да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. В момента главният прокурор не може да осъществява това само върху дейността на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори, когато те изпълняват функции по Регламент (ЕС) 2017/1939. Именно това правомощие на главния прокурор - за тотален контрол на работата на всички прокурори, беше посочено отново като проблем в доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Освен това - решението на ВАС значи и, че върховните съдии считат за противоконституционно разследването по дела за престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник, да се провежда от прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник (чл. 194, ал. 6 от НПК). А по отношение на чл. 411а, ал. 4, върховните съдии считат, че не Специализираният наказателен съд трябва да се занимава с престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник!

Пленумът на съдиите от ВАС прие становище и, че е недопустимо Народното събрание да изменя текстове от закони преди тяхното обнародване в "Държавен вестник". Становището е по конституционно дело № 3/2021 г. То е образувано по искане на президента на Република българия за даване на задължително тълкуване на разпоредбите на чл. 84, т. 1, чл. 88, ал. 3 и чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България.

ДПС, ГЕРБ, БСП, главният прокурор и съдът

Новият парламент вдига с всеки изминал ден летвата. И като интерес, и като популярност. Но вчера (22 април) вдигна летвата на най-важно...

Върховните съдии приеха също, че така наречените кариерни бонуси на членове на Висшия съдебен съвет и на неговия инспекторат са противоконституционни. Становището на ВАС е по конституционно дело № 15/2020 г. То е образувано по искане на пленума на Върховния касационен съд за установяване на противоконституционност на чл. 28 и чл. 50 от Закона за съдебната власт (Обн. ДВ, бр. 64 от 07.08.2007 г., посл. доп. ДВ, бр. 86 от 06.10.2020 г.) в частите, предвиждащи при изтичане или предсрочно прекратяване на мандата на изборен член на Висшия съдебен съвет, на главния инспектор и на инспекторите от инспектората към ВСС, същите да могат да бъдат назначени (възстановени) на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора им длъжност в органите на съдебната власт, както и в частите им, предвиждащи възстановяването им на равна по степен длъжност в органите на съдебната власт.

Пленумът прие единодушно доклада за дейността на ВАС за 2020 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румен Радев намекна, че ще назначи Главчев и за външен министър

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика