X
 
 

Властта си осигурява възможност да ни шпионира през телевизорите?

5500 6
Властта си осигурява възможност да ни шпионира през телевизорите?
Снимка: Thinkstock Images
Кога и какво гледа по телевизора всеки български гражданин ще имат възможността да наблюдават управляващите, използвайки благовидния предлог за защита на авторското право, информира "Сега". По този повод правителството предлага да бъде създадена специална комисия в Министерството на културата, която да има право да извършва дистанционен мониторинг и контрол над съдържанието, което доставят кабелните, сателитните и всички други платформени телевизионни оператори до домовете на абонатите си.

Идеята на законодателите е да се установяват кражби и нерегламентирано разпространение на телевизионно съдържание. Целите на управляващите ще станат факт, ако бъдат приети поправките в Закона за авторското право и сродните му права. Чрез тях се предоставя възможност на държавата да ползва автоматизирани средства за контрол. Например, такива са специални уреди и компютърни програми, с които на практика ще може да се проникне във всеки телевизор. Тези средства за контрол ще бъдат одобрени и регламентирани със заповед от министъра на културата. Измененията гласят, че чрез специални компютърни програми автоматично ще може да се констатира ползването на закриляни от закона обекти в присъствие или отсъствие на контролен орган и в присъствие или отсъствие на проверяваното лице“.

Министерство на културата загуби и на втора инстанция делото за Ларгото

Очаквано Министерството на културата (МК) загуби и на втора инстанция делото за неустойка от 750 хил. лв., която търсеше от изпълнителя...

Промяната казва изрично, че дистанционният надзор ще се прилага, без да е необходимо съгласие на трети лица за това. Според мотивите на предложението е, че въвеждането на подобен вид контрол ще "позволи на контролния орган, в който ще работят шестима души, ефективно да си върши работата, без да се налагат проверки на място". В идейният проект се посочва и статистика, според която "понастоящем в България около 80% от домакинствата са абонати на платена телевизионна услуга и така получават сигнал чрез посредници – т.нар. платформени оператори", независимо дали те са кабелни и сателитни оператори, както и доставчици на IP базирани технологични решения.

Според управляващите, в последните години се наблюдава устойчива тенденция към масово нерегламентирано ползване на телевизионно съдържание, което се отразява върху "формирането на цените за краен потребител и затруднява функционирането на пазарите в условията на лоялна конкуренция". Друга цел на изменението в закона е да бъдат въведени по-лесни правила за връчване на актове за административни нарушения и наказателните постановления на юридически лица.

Съобщения за такива ще бъдат поставяни на таблото за обявления и на интернет страницата на Министерството на културата, ако конкретното лице не може да бъде намерено по друг начин. Там обявлението ще стои 14 дни. В случай, че лицето не се яви, постановлението ще се счита за връчено, според новите правила. Авторите на новите идеи се аргументират с факта, че често се случва административно-наказателните производства да бъдат спирани, именно поради невъзможност съставеният акт да бъде връчен и впоследствие се прекратяват по давност. Пример за горепосоченото е, че през 2015 г. невръчени са останали 56 акта за установяване на нарушения по ЗАПСП, през 2016 г. техният брой е нараснал до 115, а през 2017 г. са били 101.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Македонецъ 5 Македонецъ преди 9 месеца Профил на трол?
  А пък за русия да не говорим, там е един голям кенеф.
 • ДС-Буда 4 ДС-Буда преди 9 месеца Профил на трол?
  И ще назначат между 600 и 1000 нови партийни чиновници-търтеи-"слухари"! А защо не и "културна полиция" :-))) Всеки който е прочел 10 страници от "Винету" и е партиен член на БКП-ГЕРБ го назначаваме за държавен експерт-слухар!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Ами това го има по света и в други държави. Така например, в Иран имат морална полиция - нейната задача е да следи как са облечени жените, дали са забрадени така, че да не стърчи и косъмче от косата им. И ако открият нещо което не е според шариата, следва арест и съд. Така ще го направят и у нас. Като в някои други държави...
  : 5 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Това с връчването на постановлението, без реално то да ти бъде връчено ще бъде опасен прецедент. Значи ще ти се води връчено, но ти не знаеш нищо по въпроса. Следва ли, че редовно трябва да поглеждаме за това на сайта на Културното министерство? Ще издържи ли натоварването? Или ще го сринем... А защо да не го направим пък нарочно. Малоумници!
 • Въпрос с повишена трудност 2 Въпрос с повишена трудност преди 9 месеца Профил на трол?
  Ами ако телевизорът ни не използва "всички други платформени телевизионни оператори"? Тогава какво ще прави властта? Тоест, не използваме нито кабелни, нито сателитни, нито интернет или каквито и да било други цифрови оператори? Ако използваме безплатните програми, DVB-T ефирна цифрова телевизия? Нали се сещате рекламата: "Мушкаш единия край на кабела в антената, другия край в телев виж още ›› изора и - готово!". Също така, има безплатни сателитни програми от цял свят, на български, английски, руски, всякакви други езици като арабски (който го знае), даже китайски! Техническа възможност да се проследи телевизора има на всеки цифров канал, но ако гледаме китайска телевизия не българските, а китайските тайни служби ще ни следят тогава. И дори да ни следят няма нищо да разберат за нас, защото телевизорът не е регистриран, тоест не се знае на кого е. Дали е мой, или на комшията? Такива ми ти (технически) дреболии.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Атанаскеее, нищо не си вдянала...