Запазваме контингент до 110 военни в Афганистан

2932
Запазваме контингент до 110 военни в Афганистан
Снимка: БГНЕС

България ще запази контингент до 110 военни в Афганистан и догодина. Числеността и разположението на контингента не се променят, съобщи министърът на външните работи Даниел Митов, който участва в двудневното заседание на своите колеги от НАТО в Брюксел, предаде Дарик.

Българските военни в Афганистан в момента са 84 (разположени в Кабул и Кандахар), като нашата страна е в готовност да изпрати допълнително 10 съветници. В отговор на въпрос министърът отбеляза, че се запазва и размерът на годишната вноска на нашата страна за афганистанските служби за сигурност - половин милион долара.

Изпращаме 28-ми контингент за участие в операцията на НАТО в Афганистан

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в тържествената церемония по изпращането на 28-ми контингент на Въоръжените сили за у...

Митов уточни, че България е част от международната коалиция за борба с "Ислямска държава" от самото начало. Преди повече от година изпратихме леко въоръжение на кюрдските бойци в Северен Ирак, продължаваме да бъдем част от тази коалиция. По преценка ще се опитваме да помагаме с каквото можем, допълни министърът.

Той определи отправената покана към Черна гора за преговори за членство в НАТО като "триумф на политиката на отворени врати" и като изключително силно послание във времена на тежка геополитическа динамика. Стабилността на Западните Балкани е от изключително значение, безкрайно щастливи сме, че Черна гора получи тази покана, коментира министърът.

Митов посочи, че нашата страна настоява да подпише договор за добросъседство с Македония. Ясно е, че този договор трябва да се подпише, желаем да видим нашите съседи колкото може по-бързо като членове на ЕС и НАТО. Нашето настояване е да сложим добра основа на двустранните отношения с този договор, по който от прекалено дълго преговаряме, заяви министърът. В отговор на въпрос за атаките срещу сайтове на български институции и приетата от НАТО стратегия срещу хибридните заплахи, Митов поясни, че няма как да се каже от какво естество са били тези атаки. Няма как да се каже дали атаките са били целенасочени, дали са били част от хибридна война. Когато имаме напълно ясна информация, която ни дава основание да твърдим нещо категорично, ще го обявим.

При всички положения мерки трябва да бъдат взети. Понякога може да се окаже, че недобронамерени хора, несвързани с организирана, хибридна, целенасочена стратегия, са решени да навредят. Трябва да бъдем много внимателни в оценките си и да имаме 100 процента сигурна информация, за да твърдим нещо, коментира министър Митов.

Българският контингент в Мали опасно близо до еболата

Има случай на ебола в Мали. Това каза на брифинг Бригаден генерал проф. Николай Петров- началник на ВМА, предаде „Фокус”. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика