Заради кризата в Украйна: Кирил Петков и Румен Радев се срещат с лидерите на ЕС

2002
Заради кризата в Украйна: Кирил Петков и Румен Радев се срещат с лидерите на ЕС
Снимка: Колаж/Actualno.com

Президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение във Варшава за участие в срещата на високо равнище във формат Б9. В рамките на международния форум участват България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

"Това е абсолютно недопустимо. В 21-и век, в Европа, да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти и да нанасят удари по суверенна държава. Категорично недопустимо", заяви президентът Румен Радев и добави: "Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България. Но има редица рискове, като цяло ситуацията за сигурност и средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб вече са тотално променени",  заяви президентът Румен Радев след извънредна среща с държавните институции във връзка с военните действия на Русия в Украйна.

Петков категоричен: Няма вариант да няма санкции срещу Русия

Няма вариант да няма санкции срещу Русия. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков по време на обсъждането на обща ...

Ето какво каза още Радев в изявлението си:

"Оценяваме в момента и правителството продължава да извършва разчети за рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае цялото ни общество. Тези анализи ще продължат и днес, и утре с търсене на всички възможни варианти, така че да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, особено важно на петрол, доставките на храни, доставките на всички стоки от първа необходимост, които жизнено ни касаят. Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. Изключително важно - България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и изобщо в системата за национална и колективна сигурност. В ход вече са консултации в съюзен формат в рамките на НАТО. Изключително важна за нас е съдбата на нашите сънародници в Украйна - до момента в хода на заседанието броят на хората, които са заявили и искат евакуация, вече надхвърля 4 хиляди. Обсъдихме възможните варианти на действие и всички ангажименти на съответните министерства. Ще направим всичко възможно тези наши сънародници да бъдат евакуирани.

Междувременно премиерът Кирил Петков е в Брюксел, където участва в извънредно заседание на Съвета на лидерите от Европейския съюз.

Остро осъждаме руската военна агресия срещу Украйна", написа по-рано премиерът в социалната мрежа Twitter по повод на ситуацията в Украйна. "Използването на военна сила срещу суверенна държава е неприемливо в XXI век", пише още министър-председателят. Остро осъждаме руската военна агресия срещу Украйна. Използването на военна сила срещу суверена държава е неприемливо в XXI век, заяви той през вчерашния ден.

Президентът и премиерът с първи думи заради войната в Украйна: Това е недопустимо (ВИДЕО)

"Това е абсолютно недопустимо. В XXI век да летят стратегически бомбардировачи, ракети в суверенна държава в Европа". Това заяви презид...

Военният министър Стефан Янев участва в среща на министрите на отбраната на страните от формата "Букурещ 9". Срещата се проведе чрез видеоконферентна връзка. В нея участва и секретарят по отбрана на САЩ Лойд Остин.  Министрите на отбраната на страните от формата координираха общи позиции във връзка със ситуацията в Украйна.

Още по темата: Актуално новини на тема война-украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com