Засега няма да се търси неустойка по скандала с парашутите за спецчастите

16644
Засега няма да се търси неустойка по скандала с парашутите за спецчастите

Повече от витиевати – такива са отговорите на четири въпроса по Закона за достъп до обществена информация, поставени от Actualno.com на Министерството на отбраната във връзка със скандала за доставка на парашути за 68-ма бригада - първото парашутно-десантно поделение в страната.

В какво се състои скандалът – отказ на Министерството на отбраната да приеме първите 32 парашута, осигурени от българо-германското обединение "Параплекс - Брюгеман" заради неспазване на техническите спецификации. На въпрос на Actualno.com до Министерството на отбраната дали е съвместимо със стандарта на НАТО за такъв тип екипировка парашутите да се шият в град Баня, където "Параплекс - Брюгеман" открива цех за производство и дали това е повлияло на победителя в търга, отговорът е дословно следният: "Министерството на отбраната не е заявявало, че парашутните системи, обект на коментирания договор за доставка, са изработени в гр. Баня. Съгласно предоставените документи, съпътстващи доставката, парашутните системи - кръгъл купол и летящо крило, са произведени в Германия. Сключеният договор е за доставка, не е за изработка, и в него не е вписано условие за мястото на изработка на визираните системи". Припомняме, че при искан диаметър на купола на парашутите с кръгъл купол в диапазон 9-10 метра, доставените от българо-германското обединение са с 10,4 метра. Вървите са дълги 7,75 метра, след като изискването е за 6-7 метра. Освен това няма хоризонтални усилващи ленти на основния парашут.

Парашутният скандал - обществена поръчка тип "Батко и братко"?!

Скандалът с доставката на парашути за специалните ни части – всъщност 68-ма бригада, която е първото парашутно-десантно поделение...

Съответно попитахме военното министерство дали ще заведе дело срещу "Параплекс - Брюгеман" заради разминаването в техническите спецификации и дали ще се търси неустойка? Припомняме, че според чл. 313 от Наказателния кодекс всеки субект, който участва в обеществена поръчка, носи наказателна отговорност. Отговорът е крайно любопитен: "Максималната неустойка, която може да бъде удържана по договора, е в размер на 6 935,40 евро. Срокът за изпълнение на договора все още не е изтекъл, към настоящия момент, и поради това завеждането на дело срещу "Параплекс-Брюгеман" не е на дневен ред". Или с други думи - върнахме парашутите заради грешни спецификации, но няма да завеждаме дело - все още!

На следващия наш въпрос - дали служебният военен министър Велизар Шаламанов и сегашният военен министър Николай Ненчев са проверявали обществената поръчка, отговорът е доста неопределен: "Извършена е проверка от Инспектората на Министерството на отбраната на тръжната процедура за доставка на десантна парашутна система с кръгъл купол и десантна парашутна система тип „Летящо крило”".

Интересните отговори на военните не спират дотук. Покрай обществената поръчка стана ясно, че военният министър в кабинета на Пламен Орешарски Ангел Найденов е осигурил дарение от парашути по програмата FMF (Foreign Military Financing) която е създадена в помощ на „надеждни страни-партньори” на САЩ за закупуване на американски военни продукти, оборудване и услуги. Попитахме военното министерство дали договорът за дарение по FMF е сключен преди рамковото споразумение с "Параплекс - Брюгеман". Дословният отговор е: "Сключен е договор със САЩ по програмата FMF за доставка на парашутни системи. Същият е на обща стойност 5 866 486 щатски долара и включва 380 бр. парашутни системи „кръгъл купол”, 73 бр. парашутни системи „летящо крило”, резервни части за парашутните системи, индивидуално облекло и оборудване за парашутисти, техническа документация и подготовка". Actualno.com не вижда нито една дума в официалния отговор, подсказващ точната дата на въпросния договор и дали той не е сключен след споразумението с "Параплекс - Брюгеман", което би означавала харчене на държавни пари два пъти за едно и също нещо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com