Биби от острова на карикатурата

6995
Биби от острова на карикатурата
Снимка: iStock/Guliver

Наскоро вестник The Guardian уволни Стив Бел, своя политически карикатурист, след повече от 40 години сътрудничество. Sad But True ще възкликнем с Металика, удивени че от традиционен спасителен остров на карикатурата добрата стара Англия аха-аха да потъне в морето на свободата на словото. Добрата стара Англия, дала подслон на карикатуристи както Дейвид Лоу, попаднал в смъртния списък на Хитлер. Карикатуристът от The Times Питър Брукс казва, че напускането на Бел бележи „много тъжен ден за политическата карикатура. Той беше изключително влиятелен през годините и мисля, че способността му да пробие прекомерното его на политическата класа е несравнима“. Да, ама в тая история е замесен един известен, нашумял герой, завръщащ се за пореден път като министър-председател на Израел. Карикатурата изобразява Бенямин-Биби Нетаняху, изрязващ със скалпел ивицата Газа на корема си. Тя е реплика на карикатура от 1966 на Дейвид Ливайн, нарисувал президента Линдън Джонсън, показващ белег от операция с формата на Виетнам на своя корем. По това време Джонсън е претърпял операция за отстраняване на жлъчка и сам показва белега от операцията си на пресата.

Историята ни припомня и други карикатурни скандали, свързани с Нетаняху. Една карикатура на Бел в The Guardian от 2012 г., изобразяваща Нетаняху пред батарея от израелски знамена, наподобяващи ракети, и заедно с кукли на Уилям Хейг и Тони Блеър, беше обвинена в позоваване на стереотипа „еврейски кукловод“. През 2018 пак вестник The Guardian отказва да публикува карикатура на Стив Бел, изобразяваща Тереза Мей, седнала до Бенямин Нетаняху, докато палестинката-медик Разан ал-Наджар гори в камина зад тях. Тя е убита при палестинските протести срещу преместването на Американското посолство в Ерусалим. И преди, и сега Стив Бел отхвърля обвиненията в антисемитизъм и отказва да се извини за карикатурите си. Само година по-късно, през 2019 избухва скандал с карикатура на Антонио Антунеш в New York Times, описваща Доналд Тръмп и нашия познайник Нетаняху като куче-водач на американския президент. Скандалът доведе до спирането на всякакви карикатури във вестника. Връщайки се още по-назад в похожденията на Биби Нетаняху в карикатурата, през 2013 вестник Sunday Times, собственост на Рупърт Мърдок, се извинява за карикатура на Джералд Скарф, публикувана във вестника по повод на издигането на стената между ивицата Газа и Израел, разкриваща Биби като неин главен зидар. Карикатуристът обаче отказва да се извини. Любезният читател ще се запита, ама какъв е този рецидив на Нетаняху и защо е толкова обидчив и ненавиждащ огледалото, което карикатуристите „държат“ пред него. Ние не знаем отговора, но знаем че има един бивш наш премиер, почти адаш на Биби, който може би го знае и му съчувства.

 

Още: Чичопеевски

Автор: Чавдар Николов, Прас Прес

Кой ще отвори Руската църква в София?

Геополитически батковци: Ако имаш приятел в нужда, дано не се казваш Путин

Подпийчмънт и предизборна умора от Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

10 сглобки, които заслужаваме

Пуделът на Мата Хари

Сладко е да си европлювалник, когато ЕС ти плаща сметката

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

10 сглобки, които заслужаваме
10 сглобки, които заслужаваме

Изборите чукат по джама на нацията като демон, който ни пречи да спинкаме спокойно. Какво утро ни очаква? Ще изгрее ли повече слънце за нас или сме...