Подпийчмънт и предизборна умора от Украйна

4646
Подпийчмънт и предизборна умора от Украйна
Снимка: Pixabay

Украинците и съюзниците им се радват на междуособиците в чуждия лагер - винаги е приятно злодеите да се избиват помежду си, както Путин доскоро беше зает да ликвидира “Вагнер” и Разсърдените патриоти. Неотдавна в Русия бе арестуван лидерът на Разсърдените патриоти военният престъпник Стрелков-Гиркин (ключово лице при частичната окупация на Крим и Донбас през 2014). С неутрализирането на Пригожин, дясната му ръка Уткин и Гиркин Путин фактически ликвидира крайно дясната си опозиция. Либерална опозиция отдавна няма - всички са или убити, или в емиграция, или по затворите.

Но сега и руснаците имат причини да се радват на различията и недоразуменията в лагера на врага - подкрепящите Украйна.

Подкрепата си е подкрепа, но украинската евтина земеделска продукция дразни разглезените европейски фермери от “Близката чужбина” на Украйна - няколко държави удължиха и дори втвърдиха забраните за внос от Украйна.

Още: BRICS in the Wall. Пригожин е жив и събира пари за нов метеж

Полша е един от най-близките политически приятели на Украйна, но приятелството си е приятелство, а полските зърнари също като нашите не обичат да им се разваля рахатът.

И полските политици като всички политици са чувствителни за интересите на спонсорите си, особено в предизборна обстановка!

Освен забраната за внос на украински зърно, слънчоглед и т.н. в Полша, премиерът Маковецки обяви малко неясно, че Полша е спряла военните доставки за Украйна. По-късно се оказа, че не е точно така.

И това сезонно захлаждане в отношенията се изрази и в това, че президентите на Полша и Украйна Дуда и Зеленски НЕ проведоха уговорена среща в рамките на Генералната асамблея на ООН. А после задочно се уверяваха взаимно, че си остават най-големи приятели, но имат и някои различия, не по-големи от зърно на мъжка гърда.

Още: Кръгла маса за обсъждане на националния празник под патронажа на президента

Друг фактор са изборите, които предстоят в някои от държавите, подкрепящи Украйна - на никого не му е лесно да каже на избирателите си: ще плащате още и още за тази война. Колкото и да е несравнимо плащането с някакъв вид дискомфорт и плащането с територия и човешки животи, човекът е такова животно, че му става неприятно от понижаването на стандарта, независимо от това колко много страда някой някъде в същото време. От това че в Африка убиват хора не ме боли по-малко пръстът, когато се порежа.

От цялата международна подкрепа за Украйна, най-важна е разбира се подкрепата на САЩ (и на ПРАС-ПРЕС).

Зеленски не се срещна с полския си колега Дуда, но пък за втори път след 24 февруари 2022 се срещна с Байдън, с когото изглежда нямат различия дори колкото пшеничено зърно.

Там положението може да се промени, само ако Тръмп спечели изборите за президент - той твърди, че щял да спре войната за три дни. Което вероятно означава, че ще намали драстично помощта за Украйна и ще даде на Путин, каквото си е заградил.

Още: Диктатура на “мнението”

Принципно това е старата “миролюбива” кремълска теза, която се повтаря и от нашите си копейки - нека да е мир, нека Путин си задържи, каквото е окупирал, па нататък ще му мислим.

Байдън обаче също си има вътрешни врагове - не баш като Путин да трябва да избива пригожин-уткинци и да пълни затворите с политически нещастници, но все пак си има душмани републиканци, които пак са го налазили за импийчмънт.

Стартирани са някакви процедури за формално разследване във връзка с подозрения, че е възможно Дядо Джо Байдън да е замесен в някакви афери на сина си Хънтър.

А едно време какви импийчмънти имаше - ееееееех!

В края на 90-те стажантката Моника Люински правила туй-онуй с малкия Бил Клинтън в Овалния кабинет. На Клинтън му търсеха цаката пак по разни републикански причини. Основанието за импийчмънт беше, че Клинтън излъгал, че не е изневерявал на жена си, когато го разпитвали за нещо съвсем друго. Моника Люински свидетелства за “непристойни срещи” с тогавашния президент. Накрая всичко се сведе до това - комисии в сената, прокурори, президентът и кой ли не спореха дали свирката е секс, съответно дали се брои за изневяра, от което да се определи дали президентът Клинтън е излъгал или не.

Такива ми ти сериозни работи се правеха едно време в Америка, а не като сегашния подпийчмънт.

Путин макар да е разпасан чекист с няколко тайни жени и деца, няма такива проблеми. При него импийчмънт може да има само под формата на дефенестрация от високите прозорци на Кремъл.

В международно отношение Путин също има успехи, доколкото изолацията му не е тотална.

И даже проведе една много важна среща с бронирания влак на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Обещаха си военна подкрепа, а Ким предложи евтина (робска) работна ръка, ама Путин май не я иска, понеже роби империята си има.

***

Една международна новина не успя да се излюпи.

За пореден път се появиха слухове, че главата на Чечня Рамзан Кадиров е на път за концерта на Кобзон. Изглежда обаче премиерата на “Тихият дон” се отлага и Рамзан Ахматович остава тук, за да води Парада на суверенитетите, когато изведнъж се разбягат субектите на Руската федерация.

 

Автор: Г-н Балев, Прас Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

10 сглобки, които заслужаваме

Пуделът на Мата Хари

Сладко е да си европлювалник, когато ЕС ти плаща сметката

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

10 сглобки, които заслужаваме
10 сглобки, които заслужаваме

Изборите чукат по джама на нацията като демон, който ни пречи да спинкаме спокойно. Какво утро ни очаква? Ще изгрее ли повече слънце за нас или сме...