Бирена драма помрачава катарския Мондиал

5612
Бирена драма помрачава катарския Мондиал
Снимка: Getty Images

С мач между Катар и Еквадор в неделя започна световното първенство по футбол в Катар. Домакините паднаха с лекота, което казват, се случвало за първи път в историята на Мондиалите. Може да се очаква, че по-лоши неща ще се случат за първи път, а някои вече се случиха.

Скандалите започнаха значително по-рано, още в края на 2010 г. с определянето на Русия и близкоизточното емирство за домакини на най-важните събития в календара на най-популярния спорт, съответно през 2018 и 2022 г. И двата избора бяха доста изненадващи за световната футболна общност. Но в тях имаше и известна логика — щом могат да изберат Русия, защо да не могат да изберат и Катар?

Факт е, че Русия и Катар са две много близки държави. Те си приличат по това, че и в двете основната част от приходите идва от износа на нефт и природен газ. В този смисъл и двете страни са като бензиностанции, но едната бензиностанция разполага с ядрено въоръжение. Освен това и двете страни са монархии, Катар от началото на XIX век, а Русия — от началото на ХХI век. Има и леки разлики — населението на Катар има най-високите доходи в света, докато средният стандарт в Русия е някъде около българския и този в Екваториална Гвиана.

Президентът на ФИФА и президентът на Русия също са си близки и много си приличат — най-вече по това, че и двамата често са получавали обвинения в корупция — и въпреки това са изкарали по пет президентски мандата (Путин 4, но на практика 5). Сеп Блатер се отказа без да довърши последния, но той е с 16 години по-възрастен от Путин.

Обаче темата днес не е Русия, а катарския Мондиал, от който Русия беше безцеремонно изхвърлена. Ако споменаваме страната, кат която няма втора, то е защото Путин превърна Русия в незаобиколим фактор в новия световен ред. Това самият той го каза.

Да се върнем в Катар, където много неща се случиха за първи път, а дано да е и за последен. Един от най-големите проблеми е ще разрешат ли бирата или няма да разрешат — всеки ден пристигат противоречиви послания, несигурността на смазваща. Ако катарците не знаят, някой трябваше да им каже, че връзката „бира&футбол“ е хилядолетна традиция, така както ходенето на баня в неделя и спонтанните хора̀ пред Народния театър. Във владетелска гробница на Перперикон наскоро са били открити кенчета от „Шуменско пиво“, заедно с билети за футболен мач, съобщи престижно научно издание.

В Катар експериментират с един нов почин — зрителите не плащат, а получават пари, за да отидат на стадиона и да демонстрират ентусиазъм пред камерите. Катар започна програмата по подкупване на феновете още през 2020 г. с обещавайки за плащане на билетите (самолетните и за мачовете) и спането. В замяна избраните се задължават при поискване да пеят и скандират и — което е малко притеснително — да докладват за всякакви критични към Катар публикации в социалните медии, но без да получават допълнително заплащане като агенти на катарската ДС.

В началото на 2021 г. разследване на един британски вестник установи, че между 2011-та и 2020 г. най-малко 6500 мигранти са загинали в Катар при строежа на съоръжения за Мондиала. Слава богу, поне тук световната общност се намеси решително и наложи много тежки наказания: първо Шакира, а след нея и Род Стюарт отказаха да пеят на откриването. Ясно е, че след толкова строги мерки, шансовете подобна трагедия да се повтори, са отрицателни.

 

Коя ли ще е следващата страна домакин - Иран? КНДР? Сигурни сме, че ако беше жив, Батето можеше да осигури тази чест на България — той знаеше на кого трябва да даде подкуп. Или той не даваше, а взимаше?

 

Автор: Емил Георгиев, Прас Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

10 предизборни проекта, които да трогнат българите и да им обещаят благоденствие

Диалектика на пияния трезвеник

Поздравителен адрес от Дмитрий Медведев до новите македонски управляващи

Половин милион трупа - и сметките на Путин почнаха да излизат

10 сглобки, които заслужаваме

Пуделът на Мата Хари

Сладко е да си европлювалник, когато ЕС ти плаща сметката

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com