Борисов не е набожен, а суеверен до глупост

15596
Борисов не е набожен, а суеверен до глупост
Снимка: Министерски съвет

Българският Господ е изтеглил късата клечка с инструменти като Гешев, Борисов и някои други новопокръстени църкварчета. Хора, които не познават религията, които дори не могат да се прекръстят по православному! Да не споменаваме великите ни богослови, вроде Данчо Ментата и Волен Сидеров. Да пази Бог! Ама, на, не пази…

Борисов, по собственото му признание, е набожен от скоро, покрай царя се набожил. По това време купува и първата си индулгенция: “В Банско, в черквата голямото дарение е мое - иконостасът, седемте икони, дърворезбата…”

Характерно за Борисов е, че като почне да лъже и няма спиране. През 2018 г., по повод реакцията на БПЦ срещу Истанбулската конвенция, каза: „Надали има по-религиозен човек в управлението на държавата от мене..."

Един мой настолен приятел казва, че „само дребните грабители са безбожници, големите са винаги набожни“. Демек, можем да вярваме на Борисов, че е най-религиозният в управлението, доколкото… Така, де, сещате се.

„Няма Великден, на който да не съм ходил досега. Майка ми като малък, милиционерите кръжаха около църквата, ние влизахме да се помолим.“

Майка му, учителката, го водела на църква. Около която кръжали милиционерите, в това число вероятно и баща му, който до 1987 год. е служител на СГУ на МВР и член на БКП.

И как се е молил? Като нямо патиче! През 2011 г. признава: „По принцип вярвам си в Господ… Молитва не знам.“

По принцип. Нищо повече…

Истината е, че Борисов е суеверен като бабичка, до глупост суеверен! И, както повечето българи, бърка суеверието с религиозността.

През 2018 г. БПЦ обяви, че почва битка със суеверието. Владиците скочиха специално срещу червения конец. Тогава и Станишев, и Борисов носеха червен конец. Поповете настояваха да се осъди тази езическа традиция, да заклеймят врачки, баячки и разни други суеверия. Според църквата вярата в Бога е добродетел, а суеверието е грях.

Много е грешен Борисов, много!

Носи червен конец на ръката. “Червено конче. Против уроки. От кака ми е. Вързала ми го е през януари.“ (2011 г. - бел. Т.Ф.) И не го сваля дори когато е на официални посещения или пък посреща чуждестранни гости.

„Като ти мине някой път е по-добре да се върнеш. Който ще да е.“

А когато черна котка му мине път, Борисов се завъртал три пъти и плюел през рамо, преди да продължи. Ако пък е с кортежа, нареждал да се върнат и да минат по друга улица.

Ставал винаги с десния крак напред. В понеделник не се бръснел, дори и да имал среща с Ангела Меркел. Не си режел ноктите и не давал пари на заем.

Ако БПЦ наистина възнамерява да се бори със суеверието сред българите, да започне с премиера им. Дано поне не ходи по врачки! Много ще се разочаровам, ако се окаже, че някоя мургава Касандра реди бъдещето на родината!

Но се оказа, че и по врачки ходи. Гадателката Щерона Ваклушева се похвали, че тя му била вързала червеният конец през 2015 г. Вероятно е нов конец. Червеното, ако се забелязали, бързо избледнява до розово. Вързала му конеца и му направила защита срещу магии, която действала до девето коляно. Поинтересувах се, не взема евтино, ама си струва пра-пра внуците ти след 200 г. да са защитени.

Християнството от векове воюва с врачки, гадачки, астролози, лечители, коректори на съдбата. (Колко ли трябва да си прост, та да идеш да си коригираш съдбата. Ами ако стане по-зле?) И православието, и католицизмът. През 1317 г. папа Йоан XXII огласява була “Супер илиус спекула”, според която гадателите трябва да се наказват със смърт чрез изгаряне и цялото им имущество да се отнема.

Борисов и на хороскопи вярва. През 2016 г. заради ретроградния Меркурий забави обявяването на кандидат-президентската двойка на ГЕРБ. А през 2017 г. отложи съставянето на правителството, пак по същата причина.

Любимци му звездобройци са Лещански и Алена. През 2009 г., за рождения ден на Алена, ѝ написа: "Няма да скрия, че се съобразявам със съветите ви и ви благодаря за точните напътствия." Аз на негово място щях да скрия...

Вярата на Борисов е прагматична, на принципа на Паскал: „Първо - или Бог съществува, или не. Второ - аз мога да вярвам или не. Губя единствено в случая, че той наистина съществува, а аз отричам това. Така че по-добре да вярвам, защото рискът е минимален.”

Именно това означава „по принцип вярвам в Господ“.

И затова Борисов нема смелост и сили да заповяда да се затворят църквите. Ами ако има Бог наистина?

 

Автор: д-р Тони Филипов, Прас Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Един конгрес, много кандидати, хиляди квестори

Навални и затворниците на съвестта

7 години ПРАС-ПРЕС: Бюлетин на неуспехите

10 нови шоу програми, които да ни обогатят още повече

В скута на реформите

Все пак тя се върти: 10 не!отложни ротации

Пътя на Корпуленцията срещу Пътя на Копринката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки
Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Не!Коалицията се колебае дали да се ротира, напрежението расте, а сглобката хлопа като жълтите павета за пореден път. Евроатлантизмът е поставен...