#КОЙ нарисува комикса на Божков

20124
#КОЙ нарисува комикса на Божков
Снимка: Васил Божков/Facebook

Конфликта на Васил Божков с българската държава много хора описват като междуособна война, в която няма добри и лоши. То принципно в живота няма изцяло добри или изцяло лоши хора - такива има в някои клонове на изкуството и пропагандата.

Примерно в комикс културата има супергерои и суперзлодеи.

В ситуацията на Божков и Борисов сега нещата са - блъскаме се на кръстовището, и двамата сме в нарушение, но спорим чие нарушение е по-голямо. В крайна сметка прав е този, който има по-голяма пура или приятели в полицията. Ако се окаже, че пурата ти се е скъсила, а връзките в полицията са се компрометирали - зарязваш разбитата каруца и се скриваш в Бистрица (примерно!), откъдето пишеш възвания срещу тирана и рисуваш комикси с нехудожествени акценти. Във вечната битка между Доброто и Злото няма място за полугерои.

Измежду серията от компромати за българското правителство, с които Божков бомбардира българското общество, място намери и един комикс за “Али Баба и разбойниците” - с две думи, Божков чрез художествена сатира внушава, че ни управляват разбойници, които непрекъснато са го рекетирали. Историята получи сюжетно развитие от пиарката на премиера, Арнаудова, която се самонарече Шехерезада и започна да разтяга рахат локуми с нейната версия за отношенията им с другите приказни герои и разбойници.

След тези засукани алегории пристъпваме най-сетне към основната тема на разследването ни - КОЙ нарисува комикса на Божков?

Първи и най-смело сайтът ПИК зададе същия въпрос, ама с подсказка: “Чавдар Николов от ПРАС-ПРЕС ли нарисува комикса на Божков?”. И сам си отговари с куп “доказателства”, че най-вероятно да, Николов е анонимният художник, понеже стилът ужким приличал.

Решихме да вземем отношение, защото малко или много всеки артист е суетен, когато се коментират качествата му.

Чавдар Николов принципно умее да имитира чужда стилистика в рисуването, ала с комикса на Божков щеше бая да се озори да имитира и по-слаба ръка.

Това за всеки художник е видимо с просто око - Чавдар не е и не би могъл да нарисува комикса на Божков толкова слабо.

Дори да приемем, че не е особено морален и се съгласява да рисува анонимно в подкрепа на съмнителна кауза; дори да си представим, че Чавдар Николов е решил да вземе страна в този конфликт между Божков и правителството; дори най-накрая да се самоубедим, че Чавдар за някой лев може да си наклони четката насам или натам - при всички тези условности Чавдар пак не може да нарисува толкова слаб комикс. Просто тая не е толкова лесна - да накараш ръката си да забрави десетилетията работа с четката.

За нормалното око на НЕхудожник това не е чак толкова ярко видимо, колкото си мислят моите колеги рисувачи.

Но когато един музикант свири нарочно фалшиво - другите музиканти веднага ще разберат, че се преструва. А ако толкова може и си свири фалшиво по природа - другите музиканти няма да се заблудят, че е нарочно. Трудно ще намерите (честен) художник, който да се съгласи, че Чавдар може да нарисува комикса на Божков - дори при най-искрено желание да го направи.

***

С оглед на всички тия факти и обстоятелства, настояваме държавните институции да вземат отношение - Главният прокурор да разпореди на Министерството на културата една експертиза за автентичната самоличност на художника!

Ако не се изчисти този въпрос - един ден на пазара на артефакти комиксът на Божков може да попадне в един кюп с работите на Чавдар Николов. Ще има прецакани колекционери, съмнителни изложби… Най-сетне, ако въпросът с (не)авторството не се изчисти, представете си как някоя бъдеща прокуратура отмъква колекцията на някакъв бъдещ бизнесмен със сложен живот - и не знае кои комикси действително имат стойност и кои са за печката!

ПРАС-ПРЕС настоява да се въведат мерки за повишаването на общата художествена култура на населението - за да не се налага да пишем такива статии!

***

Една от мерките, които сме готови да въведем веднага - ще отворим една страница за таланти. Премиерът каза, че иска да стане художник на комикси, ама не сега, щото бил “скопен” творчески заради това, че е в политиката. “После” щял да става журналист, художник и други подобни.

Изобщо да не чака, а да идва при нас и да се залавя за четката - имаме нужда от смели и сърцати автори! Знаете ли колко трудно намираме свестни сътрудници? Ще се заемем и с обучението на анонимния карикатурист на Божков - можем да помогнем, стига да се разкрие.

Но в изкуството, скъпи приятели, няма време за губене. Не отлагайте! Зарязвайте всичко и хващайте перото, четката, фотошопа!

 

Автор: Г-н Балев, Прас Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Един конгрес, много кандидати, хиляди квестори

Навални и затворниците на съвестта

7 години ПРАС-ПРЕС: Бюлетин на неуспехите

10 нови шоу програми, които да ни обогатят още повече

В скута на реформите

Все пак тя се върти: 10 не!отложни ротации

Пътя на Корпуленцията срещу Пътя на Копринката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки
Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Не!Коалицията се колебае дали да се ротира, напрежението расте, а сглобката хлопа като жълтите павета за пореден път. Евроатлантизмът е поставен...