Море, сокол пие вода на Хар-Вардаро!

6634
Море, сокол пие вода на Хар-Вардаро!
Снимка: europeanwesternbalkans.com

Вече 10 века продължават дискусиите между европските историчари, кой е допринесъл най-много за приемането на Северна Македония в Европейския съюз през далечното лято на 2022 г. Някои учени защитават тезата, че това се дължи на Солунските братя Кирил и Методий. Други учени твърдят, че братята са се казвали Киро и Митре и че не са били Солунски, а Харвардски, защото преди да станат премиери на България и Северна Македония, Кирил Петков и Димитър Кръстевски са учили в американския Харвардски университет.

Учените все пак приемат, че са съществували и Солунски братя, които написали „славянска азбука“, а друг възпитаник на Харвардския университет – Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция, ги проводил да образоват съседните племена. Същата азбука се превърнала и в предмет на спорове между българи и северномакедонци и довела до враждата между двата съседни народа. Други учени твърдят, че номерът с азбуката го изиграл ромейския император Михаил Трети Пияницата - 1200 години преди описваните събития, но това едва ли има голямо значение в контекста на целия интеграционния процес.

Учените спорят още дали Киро и Митре не са били и кръвни братя като Винету и Поразяващата ръка или това е просто фейк новина тиражирана от Патриарха на българската култура Слави Трифонов, който не одобрявал мекия подход на българския премиер в решаването на конфликта със Северна Македония и често-често се изявявал с огнени филипики срещу него в социалната мрежа Фейсбук.

Сигурен засега остава фактът, че Киро Харварда предложил да се изплатят еднократно - по 75 лева на всеки северномакедонец, който бил готов да подпише онлайн петиция, че признава съществуването на обща история на двата народа до 1944 година. Дали обаче тези пари са били изплатени остава под въпрос. Знае се, че в едно село, наречено Ключ, се събрали 14 000 души - ветерани от армията с физически увреждания, които отишли при Митре Харварда да си потърсят парите. Други учени твърдят, че отново става въпрос за смесване на събитията. Това били български войници пленени и ослепени от ромейския император Василий Втори, именуем още Българоубиец, които не отишли при Митре, а при царя си, Самуил, през 1014 година. Но ако приемем, че между българи и северномакедонци не съществува обща история, това няма как да е вярно.

Съществен принос за успеха на интеграцията изиграл и планът на Киро Харварда за изграждане на плавателен воден канал, свързващ река Вардар в Скопие с Перловска река в София, който да осигури бърза и надеждна транспортна връзка между двете столици. Разбира се, съществува мнение, че пътят не бил воден, а въжена кабинкова линия между двата града. Съществуват и по-банални предположения, че става въпрос за железопътна линия, които обаче с основание се отхвърлят от сериозните изследователи на периода.

Знае се още, че Киро Харварда предложил на Митре Харварда да надградят с цели пет комисии преговорите за интеграция, на което Митре му отговорил да пие една студена вода от Вардаро и го отпратил обратно за София. Тази случка, според изследователите на македонската песенна традиция – братя Миладинови, става повод да се напише и песента „Море, сокол пие вода на Хар-Вардаро“.

Огромното мнозинство учени смятат, че България и Северна Македония решили противоречията помежду си с два футболни мача от Лигата на нациите, с разменено гостуване – изиграни на 2 юни 2022 година в София и на 26 септември в Скопие. Победеният трябвало да приеме условията на победителя за интегрирането на Северна Македония в Европейския съюз. В този период тимът на македонците, класирали се за бараж за Световно първенство, бил по-класен от българския и с лекота надиграл опонента си, осигурявайки приемане на родината си в ЕС.

 

Източник: Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...