О, теч, поспри, ти тъй си грозен

7249
О, теч, поспри, ти тъй си грозен
Снимка: БГНЕС

Течееее, всичко течеее, както се пееше в една песничка от 1980-те.

В съвременния свят всичко тече под формата на дигитални данни и нерядко течовете от пробити бази данни с чувствителна информация дават материал за журналистически разследвания, които осветяват най-тъмните кътчета на политическата дейност по света.

Такъв именно теч изплува като петролен разлив в световния океан от информация, където човек трудно се ориентира кое е истинско, кое е фалшиво, кое е плаваща фъшкия.

Наскоро световни медии обявиха, че в интернет са изтекли секретни и строго секретни документи от Пентагона, от които става ясно, че САЩ шпионират внимателно и най-близките си съюзници, а проникването им в руските служби е толкова дълбоко, че на практика за тях няма никакви тайни.

Експерти по американската сигурност казват пък, че самите американци имат доста небрежно отношение към съхраняването, работата и достъпа до секретни данни. Изглежда куцо и сакато може да се рови в тия секретни папки, а пробивът и публикуването на документите е направил някакъв геймър, който искал да впечатли приятелите си. Първоначалният масив с извадени документи бил несравнимо по-голям, но се търкалял по геймърските сървъри месеци, без никой да му обърне внимание. Впоследствие друг геймър вади малка част от тия данни и ги публикува на по-популярна платформа, откъдето те стигат и до медиите.

При такива течове винаги има подозрения, че някой нарочно вади такива данни с цел дезинформация на противника - никога не се знае дали това не е оперативна комбинация на някой заинтересован.

Фактически цялата история би могла да е някаква хибридка от сорта на сигналите за бомби в бг училищата преди изборите. Всички сигнали до един се оказаха фалшиви, но имаше опасения, че нещо такова може да провали изборите (то пък едни избори - пак същите шматки избрахме да се надлъгват и да не могат да се надлъжат).

В изтеклите американски документи има данни, че израелската служба МОСАД поощрява антиправителствените протести в Израел, за които ПРАС-ПРЕС писа наскоро. Ако това е вярно, то означава, че израелските дансаджии по някаква причина са против правителството на Биби Нетаняху или конкретно против съдебната реформа, която стана причина за продължаващите месеци протести.

В документите от Пентагона се говори също за предстоящото украинско контранастъпление и за проблемите свързани с него.

Българската следа в този теч на документи е, че в тях се твърди, че България изразила желание да дари на Украйна наши изтребители МИГ-29.

Българският министър на отбраната Димитър Стоянов категорично отрече това, както по-рано тази година отрече информацията в западни медии, че български самолети ТУ са продадени на някой си, който ги е доставил в Украйна.

Това, разбира се, ни подсеща как Корнелия Нинова се кълнеше, че “нито един български патрон” не е продаден на Украйна. А после се оказа, че военните ни заводи се счупват от работа, оръжието ни стига до Украйна през трети страни, а Корнелия Нинова като ресорен министър със сигурност е поставяла подписа си за тези сделки.

Надяваме се все пак нито един български патрон да не стига до “Вагнер” или редовната руска армия. В секретните документи от Пентагона се твърди, че “Вагнер” са се опитвали да пазаруват оръжие в Турция, но няма данни дали са постигнали успех.

Междувременно миналата седмица собственикът на “Вагнер” Евгений Пригожин обяви, че войната може да свършва, защото Русия си изпълнила задачите в Украйна.

Това, разбира се, би било хубаво, стига руските войски да се разкарат от Украйна и да се насочат към известната дестинация на руския военен кораб.

А за войната има заявки да се пренесе в космоса. Американски военни отдавна говорят за нуждата от доминация в космическото пространство, за да могат да следят и подслушват противника. И ако се налага, да унищожават неприятелски сателити.

Деня на космонавтиката мина, без да започне космическа война, но по-възрастните от нас си спомнят, че навремето СССР изгуби Студената война и се разпадна, защото фалира в усърдието си да не изостане от САЩ в космическата надпревара и програмата на Рейгън “Звездни войни”. Любителите на исторически “рими” казват, че ако Русия сега се впусне в космическа надпревара, това пак ще доведе до фалит и разпадане на Федерацията.

На фона на тия космически разправии Китай се опитва да убеди Зеленски да се откаже от Крим и войната да приключи. В същото време самият Китай не дава вид да се е отказал от Тайван и дори показа планове как за нула време ще завладее острова, който пък от своя страна се самовъзприема като истинския Китай, който рано или късно трябва да присъедини континетален Китай към себе си и политическата система на Тайван.

 

Автор: Франсис Фукушима-Хашимото, Прас Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

10 сглобки, които заслужаваме

Пуделът на Мата Хари

Сладко е да си европлювалник, когато ЕС ти плаща сметката

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

10 сглобки, които заслужаваме
10 сглобки, които заслужаваме

Изборите чукат по джама на нацията като демон, който ни пречи да спинкаме спокойно. Какво утро ни очаква? Ще изгрее ли повече слънце за нас или сме...