Портрет на диктатора като стар

8169
Портрет на диктатора като стар
Снимка: Getty Images

Александър Лукашенко е несменяем началник на Беларус по-дълго от Владимир Путин в Русия. Лукашенко е президент в президентската си република и главнокомандващ въоръжените сили на страната си неотстъпно от 20 юли 1994 г. до днес.

За сравнение - Путин пое властта в Руската федерация на 31 декември 1999, а преди десетилетие дори имаше един “междинен мандат”, в който Путин се водеше премиер на президента Дмитрий Медведев.

Изобщо, Лукашенко има диктаторски стаж повече от всеки в съвременна Европа, а и по света малко диктатори могат да се похвалят с такова дълголетие на политическия връх в държавите си. Все пак Лукашенко още е далеч от соц. рекордьорите в близката история като Фидел Кастро (над 50 г. управление на Куба), Юмжагийн Цеденбал (44 г. премиер в Монголия) или Енвер Ходжа (над 40 г. в Албания).

Хубавото на авторитарните режими е, че запомняш едно име - и все то си е на власт, а останалите около него нямат особено значение. Няма нужда и да се напряга гражданската мисъл - Началника (с апаратурата си) носи отговорност, той е причина и начало на всичко - добро и лошо.

Лошото е, че всеки диктатор рано или късно полудява, защото губи връзка с действителлността, губи доверие във всички (тъй като е обграден от ласкатели-ченгета) и се превръща във всесилен параноик, който във всичко вижда заплаха за властта си. (Напомняме и старата максима - това, че си параноик, не значи, че не те преследват.)

И ако една баба-параноичка просто наднича по-често през шпионката, един президент параноик може да направи доста по-големи поразии. Може например да приземи принудително чужд самолет, защото на борда му има хора, които му трябват. Така постъпи Лукашенко със самолет, летящ транзитно над Беларус. Измисли си терористична заплаха, за да приземи самолета, летящ от Гърция за Литва, и да прибере от борда на самолета двама опозиционери на режима му. И да си ги обработва в неговите си системи за национална сигурност.

Младите опозиционери сега ги профилактират и вероятно ще измъкнат от тях, каквото има за измъкване, а Лукашенко тепърва ще има да се надлъгва с всички - затегнаха му санкциите, охулиха режима му, само Путин е човек да го разбере.

На Лукашенко играта е сложна - пред гражданите на своята държава той го играе последната спирачка пред Путин и русифицирането на Беларус. От друга страна, Путин е един от малкото лидери, с които Лукашенко може да си говори. Путин подкрепя почти всички диктаторски приумици на колегата си Лукашенко, помага политически, енергийно и всякак, и в същото време се увива около Бялата Русия като анаконда около малък тапир… През годините Лукашенко се заиграваше по малко и със Запада. Сега спасява поданиците си от западния джендъризъм и поквара, но същевременно ги спасява и от великоруския империализъм и асимилация. (Доколко претенция и реалност се покриват - това е друг въпрос.)

А след последните избори в Беларус гражданството показа, че му е омръзнало Лукашенко да го спасява. Но това гражданство също ще има да тегли зор и да яде калай в търсене на нов Батюшка или нов модел - ще бъде трудно, по който и път да тръгне обществото. И не изглеждат като да са навити просто от Лукашенко да минат под контрола на Путин (той да им сваля и вдига самолети) - и този вариант няма как да е безболезнен.

Ние тука с един Бойко не можем да се разделим без болка - а е бил доста по-малко години началник от Лукашенко, макар да е добър по спасяването. И не е бил командващ въоръжените сили, макар да вдига понякога хеликоптера по свое усмотрение.

 

Автор: Франсис Фукушима-Хашимото, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Един конгрес, много кандидати, хиляди квестори

Навални и затворниците на съвестта

7 години ПРАС-ПРЕС: Бюлетин на неуспехите

10 нови шоу програми, които да ни обогатят още повече

В скута на реформите

Все пак тя се върти: 10 не!отложни ротации

Пътя на Корпуленцията срещу Пътя на Копринката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки
Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Не!Коалицията се колебае дали да се ротира, напрежението расте, а сглобката хлопа като жълтите павета за пореден път. Евроатлантизмът е поставен...