Римейк на “Белите брези”?

8185
Римейк на “Белите брези”?
Снимка: iStock/Guliver

Съществува заплаха от “открита война между институциите”, според определението на президента Радев и говорителя на правителството Антон Кутев.

Линията на фронта, условно казано, минава някъде между новите и старите. Служебното правителство изтърбушва и вади от овладените институции данни за колосална корупция и полицейщина на предишната власт (някои данни звучат убедително, други недотам). Новите метат, където могат и слагат свои хора (колкото и каквито имат), старите наричат това “реваншизъм”, а прокуратурата атакува новоназначени полицейски и други шефове.

Прокуратурата нахлу в МВР и според актуалната власт се опитва да саботира работата и разкритията, подхванати от новите. В ПИК на Недялко Н. имаше съобщения, че ДАНС нахлува в полицията, ГДБОП и Спецпрокуратурата. Министър Рашков отрече да има нахлуване в МВР, а в Спецпрокуратурата се извършвала “рутинна планирана проверка”.

А встрани от тези сюжети, но пак на българска територия, американски военни нахлуха (погрешка!) в частен обект, залепен за военна база в българско село. (Тия грешки понякога ескалират лошо.)

***

Спомен за “Белите брези”

Народите се разделят със смях с миналото, казал един брадат философ, но това минало, за което ще припомним, не е смешно - в България се водеше война на мутри срещу мутри и полицаи срещу командоси.

Ето накратко историята с “Белите брези”, гангстерската война и престрелката между две различни служби към МВР.

През 90-е години по улиците на България доста се стреляше, а конкретно на 14 януари 1994, след като в рамките на месец паднаха доста трупове на бандити и униформени, се стигна и до престрелка в жилищен блок между хора от различни подразделения на МВР.

И тогава, както и сега, мутрите и униформените често си разменяха фуражките и не се знаеше кой от коя страна, за кого и за какво се бие.

Тогава, на 14 януари 1994, поради напрегнатата оперативна обстановка, полицейски шефове отиват на среща с мутренски босове, за да се надлъгват/договарят/надцакват - те си знаят. Пратени са да ги охраняват барети от ЦСБОП, но на същото място по същото време идват и полицейски части - и почват да се гърмят вътре във входа - твърди се, че става въпрос за грешка в комуникацията, недоглеждане, нелеп инцидент.

След касапницата остават два трупа на барети, вдовицата на единия по-късно умира като клошарка, други от участниците са ранени, доста от косвено свързаните са вече трупове по стечение на следващи обстоятелства. Някои от свързаните със случая хора полудяват. Имало и пробити врати, куршуми над главите на хората от блока, в сградата още има следи от куршумите.

 

Автор: Г-н Балев, Прас-Прес 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...