Спаси изкуство, подари статуя!

3230
Спаси изкуство, подари статуя!
Снимка: Getty Images

Покрай безредиците в САЩ една от мишените на свещения гняв на народните маси станаха паметници на различни личности от американската история, свързани по някакъв начин с робството и/или расизма.

Статуи на конфедералисти, благодетели, исторически личности, а и на самия откривател на Америка (Индия) Христофор Колумб, бяха съборени или поругани, срещу други се води кампания за премахването им. Подобни събития се случиха и в Европа, където също имаше атакувани по време на протести паметници, успоредно с което се подновиха или стартираха петиции за премахване на едно или друго име от различни места. В Ливърпул например по настояване на студенти беше преименувана зала с името на големия български приятел Уилям Гладстон. Защото освен приятел и мощен съюзник на българската кауза за национално освобождение знаменитият британски политик бил и голям приятел на робството.

***

В една или друга степен това са нормални неща, всяка нова идеология се стреми да обезсили старата и с такива средства - унищожаване на исторически и културни символи. Талибаните разрушаваха с динамит вековни статуи на Буда, Ислямска държава в Сирия потроши безценни произведения на изкуството, в СССР са сваляли паметници на Сталин след смъртта му и т.н.

У нас също има агресивни настроения против съветските паметници и особено против Паметника на съветската армия в центъра на София. Аз лично съм против местенето или събарянето на този и други паметници, но тук няма да се занимаваме с лични мнения.

***

Редакцията на ПРАС-ПРЕС преди всичко иска да защити произведенията на изкуството - защото освен историческо свидетелство тези статуи са предмети на изящното изкуство и ние искаме да ги запазим за поколенията, затова предлагаме нашите съветски паметници да ги дадем поне за временно ползване на народа на Съединените щати.

На мястото на Линкълн - Паметника на Съветската армия, може и пак да го разкрасят “В крак с времето”, ако си спомняте тази инсталация на Дестрактив Криейшън.

За нуждите на ЛГБТ-пропагандата пък искаме да предоставим прочутия бургаски паметник на Альоша, в чийто ансамбъл има и целуващите се мъже-войници. Връх на толерантността и човеколюбието, който различните фоби у нас не могат да понасят.

Нека украси някой централен площад на американски град, за да получи в пълна степен възхищението, което му се полага.

Сегашните събития в Америка много хора описват като ляворадикална революция, наричат погромаджиите “троцкисти” и “болшевики”, макар че американците не са и помирисвали комунизъм. А ако помиришат и тръгнат по пътя на такъв (крайно ляв) политически експеримент, историческата попара, която ще изсърбат, ще бъде нещо различно от това, което ние сме сърбали в общата ни история със Съветите.

А след 2-3 хиляди години, когато археолозите изровят някой Ленин или Альоша при разкопките на Антична Америка, ще има да се чудят какви са тия съветски лауреати на другия край на Земята!

Защото всичко тече и се изменя и само мраморът и твърдият гранит имат някаква устойчивост срещу Времето - стига да не паднат жертва на разбеснялата се тълпа.

С две думи, посланието ни е - не бъдете като Савонарола!

***

В края на това есе прилагаме историческа справка за този деец на ренесансовото изкуство и слагаме точка.

Джироламо Савонарола (1452 - 1498) бил фанатик с амбиция да очисти католичеството от покварата, суетата и предметите на разкоша. Проповядва във Флоренция срещу Медичите, срещу Рим и срещу папа Александър Шести (Родриго Борджия).

В някакъв момент политическата обстановка става благоприятна за Савонарола - Медичите са свалени от власт и той става управител на града. Почва да събира от къща на къща всякакви "неморални" предмети и издига в центъра на града Клада на суетата, където наред с шапки, панделки и гащи в огъня отиват редица произведения на ренесансовото изкуство, включително картини на Ботичели.

Не много дълго след това Савонарола е отлъчен от църквата, изтезаван и изгорен като еретик на същото място, където била неговата Клада на суетата.

 

Автор: Г-н Балев, Прас Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...