The Show Must Go Off: Шегата настрана

3315
The Show Must Go Off: Шегата настрана
Снимка: iStock

С шегите шега не бива, да знаете. Не е сериозно просто. Дадох си сметка за това, когато оня ден най-чистосърдечно предложих на щатните демократи да не толерират по никакъв начин повече тоя злодей Тръмп и вместо да си играят с гонене от социални мрежи и прочее праведни импийчмънти, директно да го разстрелят в името на доброто. В Америка нещата с демокрацията винаги са били на живот и смърт.

Фейсбук обаче ми изтри поста, понеже не толерира призивите за насилие, дори когато са справедливи и обосновани и целят да неутрализират истински домашен терорист с достъп до Капитолия. Още повече, когато са представени в писмена форма. Писменото насилие си е приоритет на държавните институции. Иди разправяй, че това моето е бедна ирония и съм против насилието. В тия платформи хората най-добре знаят, че потребителите им са имбецили и само това им трябва – още един повод за конфликт в пространство за споделяне на котки и мисли.

Замислих се и разбрах, че са прави. Шегите са надценено удоволствие и нямат място в един нов свят от полезни стоки и услуги. Колкото по-плоски и банални стават, толкова по-скоро ще дойде моментът на еволюционното им отмиране. И в това отношение трябва задължително да бъде похвалена Новогодишната ни телевизионна програма. Много хубава беше. Напълно в унисон с цялата година. Съвсем сериозно го казвам. Оставете тия глупости на Ганьо, че светът бил оцелял, защото се е смял. Светът, неуки простако, е оцелял, защото фармацията постоянно е измисля нови медикаменти. Ясно ли е? А и много ли е смешно това, че хората умират в един болен и пренаселен свят?! При това не говоря само за Африка. Тоя тип черен хумор също е излишен. Шегите само внасят разделение между хората.

Затова реших да поставя началото на хумористичното течение за повече бели и добри шеги, които не са смешни, за да не обидят някого. Нещо като Шоуто на Николаос Цитиридис, но без толкова забавно звучащо име. В това отношение добър пример е Комиците, но и там от време на време се подиграват, макар и дружески, на дебелите и простите. А колкото повече си седим вкъщи, толкова по-неизбежно е всички да се припознаем. Което никога не е било целта на една шега.

На финала (или по точно в началото на проекта) представям на вниманието ви първата мила и възможно най-хубава шега, която спонтанно ми хрумва на момента: демокрацията е за всички. Знам, че не е смешна, дори малко тъжно му става на човек, ако му я повторят няколко пъти, но поне никой няма да те банне от социалните мрежи, ако я напишеш. Засега.

 

Автор: Драго Симеонов, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...