25 проекта за над 14 млн. лв. - участието на Разград по Плана за възстановяване

2226
25 проекта за над 14 млн. лв. - участието на Разград по Плана за възстановяване
Снимка: Пресцентър на Министерство на иновациите и растежа

От област Разград са подадени общо 25 проектни предложения за над 14 млн. лв. по първата отворена процедура от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) – „Технологична модернизация“. Това стана ясно по време на мобилната приемна на министърът на иновациите Александър Пулев заедно с областния управител Драгомир Златев.

Градът бе поредният от обиколката на Пулев и екипа му за популяризиране на кандидатстването по процедурите от Плана за възстановяване и програмите от структурните фондове на ЕС. На приемната присъстваха още Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра и Калин Маринов, зам.-директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК), както и представители на местния бизнес и работодателските организации.

Министър Пулев: Показах червен картон на ББР, трябва да изчистим гнилите ябълки

„Понякога, за да надградим, трябва да изчистим гнилите ябълки“. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Алек...

По данни на ГД ЕФК първата процедура от ПВУ е приключила с над 2500 подадени проектни предложения за над 1 млрд. лв. - при очаквани около 1200-1300.

"Планът за възстановяване е отворен и работи. Служебният кабинет работи на пълни обороти и прави всичко възможно, за да осигури нужните евросредства за малките и средните предприятия както по Плана, така и по структурните фондове на ЕС", категоричен бе министър Пулев. Той допълни, че до края на годината само по линия на Министерството на иновациите и растежа българският бизнес ще получи 600 млн. лв. по четири процедури от ПВУ. „От началото на следващата година по двете европрограми ще завещаем на редовния кабинет средства за над 5 млрд. лв. за следващия програмен период“, каза още той.

Пулев подчерта, че спекулациите по темата са много, но служебният кабинет заедно с вицепремиера Пеканов и останалите министри са осигурили 14 млрд. лв. евросредства по 7 програми от ЕС, а България е една от първите държави, получили плащане по ПВУ в размер на 2,7 млрд. лв.

„Интересът към процедурите по ПВУ е огромен. Това показва и броят на кандидатстващите в момента по втората отворена процедура от Плана – за „ИКТ решения и киберсигурност“, на стойност 30,6 млн. лв. До момента са подадени близо 4 500 проектни предложения за над 85 млн. лв.“, заяви Пулев. Кандидатстването за финансиране за изработка на онлайн магазини, създаване на мобилни приложения, уебсайтове, за дигитален маркетинг, киберсигурност и др. ще приключи на 19 декември.

По думите му, още по-голям интерес има и към предстоящата за отваряне процедура за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ за 200 млн. лв., която ще помогне на българските малки и средни фирми да добият енергийна независимост. „В условия на кризи, особено енергийна, е изключително важно да успеем да подпомогнем малките и средни предприятия в страната да станат енергийно независими. Чрез процедурата те ще могат да си поставят т.нар. соларни панели, а с батериите да съхраняват енергия“, каза още Пулев.

Министър Пулев се похвали с осигурени 14 млрд. лв. от ЕС и оцени проектите в област Сливен

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев посети Сливен, където участваше в мобилна приемна с областния управител. Н...

В момента за обществено обсъждане е обявена и процедурата за  развойни дейности и интелектуална собственост за близо 120 млн. лв.

Министър Пулев припомни, че новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 на стойност 3 млрд. лв. бе одобрена от ЕК за рекордно кратък срок – подадена на 16 август и одобрена на 3 октомври. „Очакваме до дни да бъде одобрена и Програмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет от 2.14 млрд. лв. Тя е нова за България и ще финансира дигитални решения и научни разработки както в бизнеса, така и в публичните организации“, каза още министър Пулев.

Зам.-директорът на ГД ЕФК Калин Маринов представи в детайли пред местния бизнес процедурите по Плана за възстановяване и предстоящите европрограми по линия на МИР. „В Главната дирекция работим усилено, за да може по възможно най-бързия начин средствата по мерките да достигнат до бизнеса. С всяка следваща процедура се опитваме да облекчим административната тежест и кандидатстването да бъде още по-лесно“, каза още той.

Във връзка със сключените договори по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-2020 г. в област Разград, началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов обяви, че общият им брой е 38, а стойността им над 11.2 млн. лв. „Вижда се, че интересът в миналото не е бил голям. Призовавам всички да бъдат по-активни и да кандидатстват. Осигурените пари са за вас“, каза още Якимов. По думите му, по процедура „Енергийна ефективност“ в помощ на малките и средни предприятия в областта са сключени едва 7 договора за над 600 хил. лв. Той изнесе данни и за сключените договори за преодоляване на последствията от COVID-19 – 225 за обща стойност над 5,8 млн. лв.

Якимов коментира още и помощта към бизнеса в областта по линия на Българската банка за развитие, чийто принципал е министърът на иновациите и растежа. „Едва 0,8% от регистрираните фирми в област Разград са подкрепени от Банката“, обяви той. Началникът на кабинета на министъра допълни, че броят на предприятията в областта е малко над 4 200, като 99% от тях са микро-, малки и средни.

Пеканов не вижда смисъл да затваряме въглищните централи

„Няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи". Това заяви по Нова тв вицепремиерът Атанас Пеканов. България очаква 2...

„Не съм изненадан от изнесените данни по линия на банката. Ще направим всичко възможно, въпреки че сме част от служебен кабинет, катастрофиралата институция – Българска банка за развитие, да заработи в полза на българския бизнес, за да няма регионални дисбаланси“, категоричен бе министър Пулев, цитиран от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РАЗГРАД:

Бедстващи хора: Евакуираха 9 души, сред които и деца в Разград

Балотажът в Разград: Добрин Добрев печели местния вот

Решено: ГЕРБ против ПП-ДБ в Разград - подкрепя кандидата за кмет на БСП (СНИМКИ)

Балотаж в Разград между кандидата на ПП-ДБ и независим. Коалицията удари и ДПС в общинския съвет (СНИМКИ)

С финансови средства по ПРСР (2014-2020 г.) е закупено ново оборудване за 3D печатно студио в Исперих

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Разград

Отменена е забраната за къпане в язовир „Пчелина“, водата е с отлично качество

Ръст при катастрофите със загинали и ранени в област Разград

ДПС е първа сила в Разград

Тежка катастрофа затвори пътя Разград - Кубрат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com