60 са регистрираните пунктове за билкозаготвителна дейност в Разград

5489
60 са регистрираните пунктове за билкозаготвителна дейност в Разград
Снимка: БГНЕС

На територията на област Разград са регистрирани 60 пункта за билкозаготвителна дейност, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

От екоинспекцията напомнят, че до 20 януари 2016 година всички, които извършват билкозаготвителна дейност, трябва да предадат отчети в съответните регионални инспекции за предходната година. Отчетите могат да се подадат и в свободна форма. Те трябва да съдържат информация за събраните, изкупени, реализирани и налични количества в складовете лечебни растения, както и данни за техния произход съгласно издадените позволителни документи от съответните общини или горски стопанства, посочва Topnovini.bg.

В Пловдив мина Панаир на билките

Първа в Европа и четвърта в света, България изнася годишно над 12 000 тона билки. Най-голям дял в износа има липовият цвят, следват пло...

Обобщаването на годишните справки за лечебните растения е важно за оценката на количествата добивани билки за съответния регион и състоянието на естествените им находища, уточняват от екоинспекцията.

От там посочват, че неподаването на годишните отчети е едно от най-честите нарушения на Закона за лечебните растения. Той предвижда глоби от 100 до 1000 лева за физически и имуществени санкции в размер от 300 до 2500 лева за юридически лица. През 2015 година експертите на екоинспекцията са съставили 18 акта за установяване на административни нарушения.

 Билкозаготвителите от контролираната територия, които желаят да участват в разпределянето на количества билки, получени от естествени находища на лечебни растения под специален режим на опазване и ползване, е необходимо да подадат заявление до 31 декември.

 

Базар-изложение на билки стартира от днес в Хасково

Базар-изложение на билки започва от днес и ще продължи до 27 юни в Хасково. Поводът е Еньовден, а целта е да се покаже, че билките мога...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com