Най-вкусните мекици – как да ги приготвим така, че да не са мазни

22250
Най-вкусните мекици – как да ги приготвим така, че да не са мазни
Снимка: supichka.com

Мекиците са традиционна българска вкусна закуска, чиито неустоим аромат ни връща в детството. Пухкави, меки, топящи се в устата и приготвени изключително бързо и лесно, те са предпочитано тестено изкушение за мнозина. Продуктите, от които се приготвят, са малко и на изгодна цена, което прави мекиците икономични и удачни и за скромен бюджет. Съдържат единствено 800 гр. брашно, сол, лъжичка сода и кофичка кисело мляко за една доза. Може да добавите и 2 яйца, за да станат още по-вкусни.

По отношение на плънката – тя е според вкуса ви. Разкошни комбинации се получават с традиционните сирене или кашкавал, но може да се отдадете на въображението и да приготвите сладко лакомство с плънка от шоколад, кокос, ядки, плодови сладка, мед или друго по ваш избор и да поръсите готовото си произведение на кулинарната наслада с пудра захар за разкош. Естествено може да ги приготвите и без плънка, за да ви е още по-лесно и допълнително да предложите към мекицата нещо сладко или нещо соленко.

Най-бързите мекици без втасване

Мекичките от край време са една от най-любимите и вкусни закуски. Макар да не се причисляват към здравословните блюда, човек от време н...

Мекиците се приготвят бързо и лесно може да се научите да ги правите. Единственият им недостатък е, че са много калорични. Част от калориите могат да бъдат спестени. Голяма част от енергията не идва от яйцето или млякото, които влагате като продукти, а от олиото, с което пържите мекиците. По принцип те са леко мазнички и в това е сладостта им за мнозина, но ако искате да се радвате на тънка талия, хапвайки мекици, може да приложите следните трикове, за да се избавите от част от мазнината и да спестите калории, хапвайки вкусно.

Готовите мекици поставете веднага след свалянето им от тигана върху домакинска хартия. Тя попива идеално част от мазнината, спасявайки ви от излишни калории.

Традиционната българска ракия е добра компания за тестото за мекици, за да не поемат мазнина при пържете и да не станат мазни. Само забележете – слагат се няколко капки на доза тесто, а не няколко литра.

Бакпулверът, поставен в тестото, също предотвратява поемането на излишна мазнина от мекицата по време на пърженето.

Тези мекички на баба се превърнаха в тотален ХИТ

Една от любимите закуски на редица поколения, това са бабините мекички. Баба прекарваше часове наред над печката и котлоните, а крайния...

Друга хитринка е да пържите мекиците в силно нагорещено олио, както и в дълбок тиган, за да намалите поемането на мазнина.

Да ви е вкусно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Тази рецепта е един от фаворитите за най-вкусна агнешка супа

От тефтера на баба: Пирожки с извара

Не сте яли по-вкусен огретен

Много лесна и бърза пролетна манджичка

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com