Пържене на картофи: Трябва ли да се слага капак на тигана?

12419
Пържене на картофи: Трябва ли да се слага капак на тигана?
Снимка: iStock

Пърженето на картофи не е толкова проста процедура, колкото изглежда на пръв поглед. Не всички любители готвачи успяват да получат вкусна гарнитура с нормална консистенция и апетитна коричка. Понякога вместо хрупкави късчета се получава неприятна на вид "каша".

Често срещана причина за омекване на парчетата зеленчук е едно просто действие - именно неправилното боравене с капака на тигана. Някои готвачи са на мнение, че при приготвянето на тази гарнитура е необходимо тиганът да се покрие с капак, тъй като тази процедура ще ускори процеса на топлинна обработка. Но според опитните кулинари това трябва да се избягва.

Защо не се слага капак на тигана при пърженето на картофи 

Това е сериозен пропуск. Извършването на термична обработка на този зеленчук в затворен с капак тиган води до превръщането на пърженето в задушаване. Парченцата от нарязания зеленчук по-скоро започват да се варят или задушават, но определено няма да се изпържат.

В резултат на това не се образува румена и апетитна коричка. Освен това ястието не придобива типичната приятна и хрупка коричка. Резултатът е зеленчукова маса, която не изглежда особено апетитна. Поради тази причина тиганът не трябва да се покрива с капак.

Лекар разкри по колко картофи на седмица вредят на сърцето и повишават кръвното

Но приготвянето на популярната гарнитура има и някои други тънкости. Една от тях е свързана с предварително накисване на нарязания зеленчук в студена вода. По този начин се премахва излишното нишесте от него и гарнитурата придобива апетитна коричка. 

Важно е след този процедура парченцата да се подсушат. За целта те се разстилат върху хавлиена кърпа.

Друг трик е свързан с добавянето на сол в подходящия момент. За целта тя не трябва да се слага предварително в олиото, както правят много домакини, за да не пръска. Солта извлича водата водата от зеленчука и в резултат на това вместо хрупкава и апетитна гарнитура ще се сдобиете с мека и изглеждаща неапетитно каша. 

 

За да избегнете това, добавете сол непосредствено преди приключване на топлинната обработка. Благодарение на този трик зеленчукът ще се изпържи равномерно и ще придобие хрупкава и апетитна коричка. 

Също така е важно да спазвате още едно важно правило. Зеленчукът трябва да е нарязан на парченца с еднаква дължина и дебелина - това гарантира равномерно изпържване.

Още: Химия в картофите - не ги купувайте, ако видите това

Важно е и резенчета да са на един ред в тигана. Слагането на прекалено голямо количество от тях с цел по-бързо приключване на пърженето, не е оправдано. В случая парченцата не само ще се изпържат по-бавно, но и няма да са равномерно изпържени. Просто ги разстелете на един пласт и ще забравите за този проблем.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Чудесна закуска: Яйца на очи в масло

Ето как да си приготвите вкусни патладжани с доматен СОС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com