С тези 2 подправки ще имате разкошно филе Елена

5158
С тези 2 подправки ще имате разкошно филе Елена
Снимка: iStock/Guliver

Деликатесът, познат като филе "Елена", противно на всеобщата заблуда, съдържа свинско месо, а не дивеч. Името му произхожда не от начина, по който назоваваме горското преживно животно с големи рога, а от града, с който го свързваме – град Елена, в който деликатесът местните наричат по-често не филе Елена, а с простичкото име рибица.

Как приготвят разкошно филе "Елена" в град Елена?

В този район местните приготвят филето по стара традиционна рецепта, наследена от дедите им, която е изключително лесна за спазване и изпълнение, но за да я повторите напълно, ще се нуждаете от традиционния съд, в който приготвят филето – постав. Поставът е дървен съд с височина около метър, много подобен на бъчвите, но използван в Елена за осоляване на традиционните деликатеси. В постава еленци поставят отделеното филе, осоляват го и го оставят за седмица. След това остъргват филето и го оставят да съхне на място, което е хладно и проветриво.

Още: Филе „Елена“ и пастърма - има ли разлика между двете?

Простичка рецепта, нали? На какво тогава се дължи незаменимият вкус на филето, несравним с друг? Тайната се крие не само в уникалния вкус  и качеството на месото, което се използва, не само в дървения съд, в който стои осоленото филе и който съд неминуемо му придава характерен вкус, но и в климата, в уникалния еленски въздух, на който се изсушава филето, както и в подправките, които еленци използват. И докато климата на град Елена не можем да го принесем в градовете и селцата си, то можем да „откраднем“ подправките и да си приготвим разкошно филе Елена по традиционен еленски начин.

Кои са подправките, с които ще приготвите разкошно филе "Елена"?

Рецептите, по които еленци приготвят филе "Елена", се различават по подправките, които се използват. В някои части на региона подправят рибиците, наречени филе Елена, с чубрица и черен пипер, а в други добавят и червен пипер за по-богат вкус и повече цвят и за уникално вкусно разкошно филе Елена. Ние също ще ви препоръчаме 2 подправки, които ще превърнат филето в още по-голямо изкушение.

  • Когато слагате червен пипер, разделете количеството на две и добавете не само сладък червен пипер, но и лют. Лютите нотки ще придадат на филе "Елена" неочакван вкус и приятно гъделичкане на небцето, ще увеличат апетита и ще подсилят вкуса, карайки да изпъкне още повече този на рибиците.
  • Втората тайна подправка, която е сред най-ароматните родни подправки, която ще направи филето разкошно, е чименът, познат и като сминдух. Чименът е една от най-ароматните подправки в българската кухня. Той придава аромат и вкус на месото, които се определят като неустоими и почти вълшебни. Подправката е толкова ценна, че е част от други популярни по целия свят подправки като грузинския микс кмели-сунели и индийското къри. Сминдухът е популярен и с ползите си за здравето, след които антисептичното действие, което позволява подправката да се използва и като народен лек – за облекчаване на абцеси, възпаления на дихателните пътища и проблеми с функционирането на храносмилателната система. Така че сложете щедро от нея, тя ще омая сетивата ви, ще направи от вашия деликатес разкошно филе Елена и ще събере всички около масата с аромата си.

Още: Икономично филе Елена, което всеки сам може да си приготви у дома

Да ви е сладко! И не забравяйте виното – огнено, червено, домашно – най-добрата компания за разкошно филе Елена.

Две лесни рецепти за любими български мезета, които да приготвим у дома

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Кои са традиционните десерти за Гергьовден?

Пълнена агнешка плешка за Великден - най-вкусната рецепта

Неустоими козуначени кифлички

От тефтера на баба: Крехко агнешко на фурна

Стъпка по стъпка: Перфектните поширани яйца

Какви подправки задължително се слагат на агнешката супа

Каква трябва да е марината за агнешките котлети, за да се топят в устата

Кои са най-добрите гарнитури за агнешко месо

Как да имаме най-крехкото агнешко на фурна

Тази разкошна агнешка чорба се харесва и на най-претенциозния вкус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com