Какво да имаме предвид, ако решим да газифицираме дома си?

17351
Какво да имаме предвид, ако решим да газифицираме дома си?
Снимка: Thinkstock

Лятото е време за почивка, но и за нови планове. Много домакинства избират точно този период, за да помислят за предстоящия отоплителен сезон и да потърсят най-функционалната и щадяща джоба опция.

Най-често дебатът е върху това дали да се заложи на отопление с климатици и други електрически уреди или на газификация на жилището. Газът определено е най-евтиният вариант – според повечето проучвания когато едно семейство използва газ в дома си, то пести до 40% от използваната енергия. Освен това синьото гориво е доказано екологичен начин за отопление и готвене и отговаря на призивите на експертите за постигане на по-голяма енергийна ефективност.

Каква дограма да изберем?

С настъпването на лятото много от нас предприемат важната и може би дълго отлагана стъпка за ремонт на дома. Остарелите прозорци вече н...

Какво обаче трябва да имате предвид, ако решите да газифицирате дома си? Мащабът на газификацията зависи от редица фактори, сред които районът, в който живеете и дали обитавате апартамент или къща. Важно е да си отговорите и на следните два въпроса:

- Всички помещения ли планирате да отоплявате и каква е тяхната кубатура?

- Разполагате ли с повече от едно санитарно помещение (баня), в което желаете да има топла вода?

Преди да решите да преминете на газово отопление, трябва да вземете предвид няколко допълнителни фактора – какво е изложението на жилището ви, имате ли външни стени, имате ли изолация и енергоефективни прозорци. Цената на газовата инсталация се определя от индивидуалните особености на всяко домакинство, вида и размера на жилището, но също и от избора на газов котел и газово оборудване. Стойността на газово котле за тристайно жилище например е средно около 2500 лв. В тази сметка не влиза закупуването на радиатори и газов бойлер за подгряването на вода, без които преминаването на синьо гориво е безсмислено. Заедно с тях инвестицията може да достигне 5-7 000 лв. Друг елемент от първоначалното вложение е таксата за присъединяване към газоразпределителната мрежа. Проучването, проектирането и изграждането на вътрешна газова инсталация възлиза средно на 500 лева.

Македония даде старт на националната си газификация

В Македония започва изграждането на национален газопровод, което е първа фаза от проекта за газифициране на страната. Втората фаза на...

Разходите ви по газификацията обаче могат да бъдат намалени, тъй като има възможност тя да бъде осъществена частично с безвъзмездни средства. Това може да се случи чрез Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL), единствена банка партньор на която е към момента е ОББ. Програмата е разработена от Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Агенцията за енергийна ефективност на Република България и представлява кредитен механизъм в размер на 40 милиона евро за финансиране на енергийната ефективност в жилищния сектор. С нейна помощ и с помощта на потребителски кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ можете да кредитирате оборудването на жилището си с енергоспестяващи прозорци и външни топлоизолационни системи, като успешното им поставяне ви дава възможност да получите до 30% от дадените за това средства обратно под формата на безвъзмездна помощ.

Ползите от газификацията са безспорни – неслучайно много домакинства избират именно този начин на отопление. Чрез него не само ще можете да поддържате постоянна температура в различните стаи на дома, а и ще се наслаждавате на неограничена топла вода, да не говорим за облекчението в месечните сметки. Заслужава си да обмислите опцията и моментът за това е сега.

Повече информация за кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ, както и стъпките за кандидатстване по него и за безвъзмездна помощ можете да откриете на http://ubb.bg/bg-BG/Page/645.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com