Европейската театрална работилница ще се проведе за трети път в Русе

86586
Европейската театрална работилница ще се проведе за трети път в Русе
Снимка: БГНЕС

Третото издание на Европейската театрална работилница ще събере трупи от България и Румъния в Русе, предаде БГНЕС.

Организатор е Русенският драматичен театър, чиято идея е да направи една форма за общуване чрез театралното изкуство, различна от традиционните фестивали, сподели директорът Орлин Дяков. На работилницата си дават среща директори на театри от страни по поречието на Дунава, които искат да работят съвместно по европейски проекти.

Тази година акцентът в програмата ще бъде поставен върху независимите театрални продукции, обясни Орлин Дяков. Откриването на 16 юни ще бъде в голямата зала на Доходното здание с едно наистина уникално представление – "Шинел" на театър "Кредо". Спектакълът се играе на повече от 30 езика и обикаля непрекъснато по световните сцени. Заедно с Нина Димитрова ще играе русенският актьор Стелиан Радев. На 17 юни "Кредо" ще се представи с другия си хитов спектакъл – "Каквото направи дядо…" по Андерсен, който бе избран да открие празниците по случай годишнината на писателя в родната му Дания. Нина Димитрова ще си партнира с Димитър Несторов.

На 18 юни е планирано едно дългоочаквано събитие – представяне на летописа на Русенския драматичен театър, чийто автор е драматургът на театъра Крум Гергицов. На повече от 300 страници е събрана цялата история на трупата, която е на 107 години – от първото представление през 1907 г. до последната премиера през 2014 г. Вечерта ще гостува театър "Миньон" от Букурещ, който ще покаже "Пеликанът" по Стриндберг. Музиката е на русенския композитор Пламен Мирчев-Мирона, участва и актрисата Пламена Ангелова.

На 19 юни ще бъде спазена традицията за представяне на сборник с румънски пиеси, преведени на български. Той се нарича "Америка е у дома" и в него са включени творби на Мирча М. Йонеску. Фестивалът ще бъде закрит от Букурещкия театър "Одеон", който ще изиграе "Натюрморт с дебел племенник" от Йон Съпдару

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе