X
 
 

Историческият музей в Русе напомня за 100 артефакта от героичното време

394 0
photo of Историческият музей в Русе напомня за 100 артефакта от героичното време
Снимка: РИМ-Русе
Регионалният исторически музей в Русе представя на 21 ноември от 18 часа  книгата „100 артефакта от героичното време“. Тя онагледява епохата на българското национално Възраждане чрез експонати, съхранени в музеите. Антропологическият принцип е водещ в представянето, защото създава естествен контекст на действията на персонажите от историята. Този подход дава възможност в печатното произведение да попаднат не само оръжия, но и множество предмети на ежедневието, религията, знаци на революцията или мемориални свидетелства. Подбрани са сто артефакта с история, които са важни за разбирането на процесите на съзряването и реализирането на българската нация, тъй като те го опредметяват и онагледяват.

Сред артефактите правят впечатление: рисунка на маршируващи руски войници, освободили село Вардун, Търговищко, тръбата от раковина на Левски, надгробните паметници на Никола Войводов и Стефан Караджа, поставени от Баба Тонка, както и дървена врата от гайтанджийската одая в Етнографския музей на открито „Етър“, превърната в летопис, съхранила спомен за Априлското въстание, открило пътя за свободата на България.

Изданието е част от проекта „Следите на героичното време“ на Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН и Регионален исторически музей – Русе, финансиран от Национален фонд „Научни изследвания“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители