Кметът на Русе: Новият паркинг е необходима, но недостатъчна предпоставка за добра ТИР-система

6430
Кметът на Русе: Новият паркинг е необходима, но недостатъчна предпоставка за добра ТИР-система
Снимка: Община Русе

Вече е изграден буферен паркинг за ТИР-ове в Русе, намиращ се близо до ГКПП "Дунав мост". Той е върху общински терен, но с частна инвестиция на фирмата „Тир Паркинг Русе“ ООД.

40% от капитала на това дружество се държи от „Остриа Дива“ ООД на финансиста Емил Хърсев и дружеството „Далениа“ на Даниела Лазарова. 20% от дяловете притежава фирма „Петра дива“ ООД – отново собственост на Хърсев и Лазарова. Останалите 40% са притежание на Анелия Лазарова, чрез фирмата ѝ „Елшица-99“ ЕАД.

Припомняме, че през август миналата година дружеството „Тир Паркинг Русе“ спечели открит конкурс за учредяване на възмездно право на строеж върху 116 декара общински терен за срок 30 години. За отстъпеното право на строеж тя предложи 18 200 000 лв. От тях 6% (или малко над 1 млн. лв.) бяха изплатени на община Русе преди подписване на договора, а остатъкът от достигнатата на конкурса цена ще се заплаща на 29 равни годишни вноски, или малко под 600 хил. лв. на година.

Отделно от това, чрез възлагане по ЗОП, общината избра фирма „Люник“ да изгради по-малък буферен ТИР-паркинг – със 70 места върху площ от малко над 45 дка. Фирмата е предложила да извърши дейностите за срок от 320 календарни дни. Средствата за строителството възлизат на 3 млн. лв. и са осигурени с постановление на Министерския съвет от 5 ноември 2021 г.

Таксата за престой на камион на новоизградения паркинг е 11 лева без ДДС за българските фирми с договор, а за чуждестранните превозвачи тя е по-висока. Там има две сгради с много тоалетни и бани, които шофьорите могат да използват. Строи се и заведение за хранене.

За повече подробности по темата Actualno.com потърси кмета на Русе Пенчо Милков.

Г-н Милков, работи ли вече новият ТИР-паркинг?

Да, отворен е от 1-ви юни - с над 600 места. Предстои да се направи и общински паркинг със 70 места. В момента тече процес по напасване между институциите. Ръководителите на паркинга са в разговори с транспортни фирми. Имаше момент, в който и тези места не бяха достатъчни, а ТИР-овете пак бяха по булеварда. Надявам се, че процесите постепенно ще се регулират.

Местата достатъчни ли са?

Паркингът не е панацея. Той е абсолютно необходима, липсваща досега, но недостатъчна предпоставка за доброто функциониране на тази система. Сам по себе си паркингът не може да се справи изцяло с проблема. Важна е организацията вътре, но и организацията на държавните институции. Според мен регулиране на проблема дължи основно държавата. От 1992-93 г. са първите публикации в Русе за километрични задръствания. До настоящата година никой не беше решил въпроса, въпреки че паркинги в България има. Реално сега се появява възможност, при добра организация на държавните институции и наличието на това съоръжение, да се намери трайно решение. Трябва да има добра координация на всички заинтересовани структури. Вижда се, че от няколко дни ТИР-ове по булеварда няма, с изключение на един момент, в който съоръжението се препълни. Ние сме взели решение с държавните структури - МВР, областен управител, ДАИ, ТОЛ, Гранична полиция и община Русе, къде да спират камионите при препълване на паркинга - в покрайнините на града, а не вътре, както до момента. При изпълнение на този протокол, не би трябвало да има проблем.

Но кой друг съществен проблем визирате?

Това е нещо, което започна от миналия август. В рамките на предходното правителство успяхме да се преборим да заработи един междуведомствен щаб с участието на три министерства - на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи. Трима заместник-министри определиха места в България, където камионите да се спират, защото не е нормално трафикът от камиони да влезе в България и да спре директно в Русе. Говорим за опашки от над 20 км вътре в града. Това не е нормално, при положение че тол-таксите се вземат от държавата. Правителството успешно изгради такава организация и ТИР-овете се спират дори в Южна България, в Разград, Търговище, около Велико Търново, Хаинбоаз. Тази система помагаше на Русе много. Затова смятам, че решението на проблема не е само в наличието на голямо място за паркиране. Досега камионите чакаха на булеварда, шофьорите нямат тоалетни, нямат бани. Няма да ви казвам на какво приличаше булеварда, въпреки че всяка седмица се правеше оборка. Освен това тези камиони палят и угасват постоянно. Всеки от тях изгаряше десетки литри гориво в Русе. В момента за изчакването да премине границата камионът е в покой, което е много важно за чистотата на въздуха, освен задръстванията. Това беше невидимият, но по-опасен проблем. 

Тоест, вашият призив е този щаб да продължи да действа?

Да продължи успешната си работа в следващите месеци и години до изграждането на такива съоръжения и на други места в страната. Всички казват, че като влезем в Шенген, камионите ще минават. Да, но те трябва да имат къде да изпълнят законовата си задължителна почивка, т. нар. престой. Другото важно е, че тези места за спиране са единственото законно място, където България може да изкара средства от трафика, извън тол-таксите. Ние сме свидетели как десетки години камионите минават и подминават Русе и само пречат. Сега общината от този паркинг получава средства – за първи път, при това немалко.

Малкият паркинг сигурно се проектира все още?

Да, той е възложен на инженеринг – за проектиране и строителство. Има избран изпълнител.

Очаквате ли до края на годината да го направят?

Нови бусове за социални услуги в Русе

Четири нови автомобила бяха доставени днес за изпълнение на различни социални дейности и услуги в община Русе, съобщиха от местната адм...

Правим всичко възможно - да. Уверенията са такива.

Те не бяха ли един до друг?

В общ имот са. Нашата идея беше цялото това съоръжение да бъде направено от държавата. Проблемът е, че правителствата се сменяха много често. Това е шесто правителство, с което кметовете общуват. Аз пробих дотам, че държавата ни даде 3 млн. лева, които стигат за паркинг със 70 места. Ако средствата бяха повече или пък дори да не го строяхме ние, държавата да определи пет места в България, където тя да си построи паркингите, с обща държавна поръчка. Но когато оставиш община Русе да се справя сама от 1994 г. до днес, някой трябваше нещо да направи. И ние сме намерили един земеделски имот, променено му е предназначението. Реално друго удобно място няма. До булевард "България", близо до Дунав мост, далеч от жилищния комплекс. Другите общински имоти бяха разпродадени до встъпването ми. Първо дойдоха 3-те милиона от държавата, тогава разбрахме какво можем да построим с публични средства. Оттам вече определихме, че за останалото в терена можем да потърсим инвеститори.   

И какво липсва в пъзела за добра ТИР-система?

В Русе чакат мнения за организацията на движението

За обществено обсъждане община Русе обяви предварителния проект на Генерален план за организация на движението (ГПОД). Предложения и ст...

При разговори с по-предишното правителство стана ясно, че държавата има идея за единна система, при която камионът докато се движи в страната, да вижда кога номерът му може да излиза през границата. Затова при нашата процедура, гласувана в Общинския съвет, включихме в договора опция, когато такава система бъде разработена, изпълнителят да я включи за негова сметка. Тоест, да замени всяка друга организация на процесите с тези, които държавата регулира. И мисля, че това е нормално, защото камионите са един ресурс - поток от приходи за държавата, не за общините, не за кмета на Русе. Навремето всеки е искал ЖП-линията да мине през неговото село или град, сега обаче като имаш толкова натоварен трафик, ни пречи. За това търсех вариант потокът тирове да носи приход на общината. За това нашият паркинг е на общински терен. Срещу отстъпено право на строеж община Русе получава всяка година приходи. Първата вноска беше един милион при подписване на договора, а след това - по над 600 000 лева годишно. При това не сме си загубили собствеността. На 30-тата година, съгласно договора, всичко построено става общинска собственост. Така, че този договор е изцяло в интерес на русенци и на България.

Явно от него има само полза, няма никаква вреда?

Аз бях на протестите на русенци и на гражданите на Мартен. Ходил съм и са ми крещяли в лицето. Идваха бременни жени, изнервени родители на деца, които не знаеха за колко време могат да стигнат от Мартен до Русе. Пътят е 11 минути, буквално на една ръка разстояние, но когато по тази "ръка" има няколкостотин ТИР-а и вместо за 11 изминеш тези 3 км за 40-50 минути, и детето ти всяка сутрин закъснява за училище, е естествено да си гневен. Когато застанах очи в очи срещу тези хора, се прибрах вкъщи и реших, че на всяка цена този проблем трябва да бъде решен. Няма какво повече да се чака.

Говори ли се вече за строителство на Дунав мост 2, но реално?

За това се говори откак бях ученик. Пак при по-предишното правителство се говореше за пет моста. Ние го чувахме това всеки ден с "вдигната вежда". Как така пет моста!? Миналата година, с много интензивна комуникация с всички държавни институции, успяхме да определим държавната политика така, че следващият мост над Дунав - трети за България, да бъде при Русе. Единствено тук се пресичат два европейски коридора - 7 и 9. Този по река Дунав и другия, който да свързва север и юг. Той върви от Скандинавия към Близкия Изток. Повече от ясно е къде трябва да е. Радвам се, че държавата го определи като своя политика и че през втората половина на миналата година, с активна позиция на община Русе, се взе още едно важно решение: магистралата Русе-Велико Търново- Свиленград да е обект от национално значение, защото тя свързва България в посока север-юг. Тази непрекъсната разлика между Севера и Юга в България трябва да се прекрати. Една такава магистрала ще извърши реалното съединение на България. Както ЖП-линията 1912-та прави едната свързаност, сега ние трябва с магистрала да свържем двете части на България и да изравним социално-икономическия статус на българите в Южна и Северна България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com