Комитски събор сплоти българите на празник в село Червена вода (СНИМКИ)

7769
Комитски събор сплоти българите на празник в село Червена вода (СНИМКИ)
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев

Започна третият пореден Комитски събор в село Червена вода. Патриотичната проява продължи два дни и се организира от ВМРО–Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказки за България“, НЧ „Гоце Делчев“, НЧ „Тома Кърджиев“ – Червена вода и „Първа Русенска чета Ангел Кънчев”.

Сред официалните гости бяха евродепутатът Ангел Джамбазки и народните представители Искрен Веселинов и проф. Милен Михов.

Комитски събор сплоти българите на празник в село Червена вода (СНИМКИ)

Започна третият пореден Комитски събор в село Червена вода. Патриотичната проява продължи два дни и се организира от ВМРО&nda...

Със събора се почита 144-ата годишнина от подвига на Червеноводската чета и се предоставя възможност на хората да се докоснат до автентичния бит на комитите и нашите народностни традиции. Началото на 7 септември бе дадено с освещаване на знамето на Червеноводската чета и отслужване на панихида и молебен за загиналите в националноосвободителните борби. Веднага след това, бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност и по традиция беше положена комитската клетва от всеки желаещ участник.

В следобедните часове се проведе конкурс за женска фолклорна носия „Магията на миналото“. Възстановка показа открит урок по родолюбие, пресъздавайки събития от национално-освободителните борби на нашия народ. Проведоха се турнири по стрелба с въздушна пушка и пистолет, както и надстрелване със задно- и преднопълнещо се историческо оръжие. Публиката аплодира надпреварата за най-добра чета и най-личен юнак. Компетентно жури оцени по достойнство конкурса за комитско вино и ракия.

ВМРО организират Комитски събор в село Червена вода

На 7 и 8 септември 2019 г. в село Червена вода, община Русе ще се проведе третия пореден Комитски събор. Поводът е 144-ата годишн...

За доброто настроение на участниците в лятната вечер се погрижиха Фолклорна група „4етно“, Трио „Идипея“, народният певец Иван Дяков и шопския двуглас в лицето на Лидия Ангелова и Бисера Иванова. На присъстващите, в духа на народните кулинарни традиции бяха раздадени печено агне, хайдушки боб и комитски гювеч.

На 8 септември бе отслужен молебен за здраве и благоденствие на българския народ, след което бе раздаден комитски курбан. Откритият етнографски музей бе на разположение на гостите, които гледаха и надпревари по стрелба с въздушна пушка и лък. Участниците показаха, че тачат народностните традиции и почитат героите за свобода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе