Младежи от Русе възраждат традиция, създадена преди 111 години

6611
Младежи от Русе възраждат традиция, създадена преди 111 години
Снимка: СТПД "Академик"- Русе

Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик” започва поредица от изяви по проект „Една русенска идея се възражда след 111 години“. Той се осъществява в партньорство с Регионален исторически музей – Русе, Сдружение Вело – Русе, Студентски съвет при РУ „Ангел Кънчев“ и Туристическо дружество „Приста“ с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Екипът на проекта мотивира деца и младежи от 7 русенски училища и 3 студентски общности да последват примера от 1908 г. на Хелмут Брокс, Васил Кулев, Константин Мазнев, Арман Пришак и Борис Корабов, ученици от русенската мъжка гимназия „Княз Борис“. Петимата създават свое дружество, което е началото на уникална общобългарска организация с активна излетна, строителна, издателска, маркировъчна и природозащитна дейност.

През лятото на 2019 г. ученици и студенти самостоятелно и с помощта на проектния екип и клубовете на СТПД „Академик“ участват в подготовката и провеждането на пещерната експедиция „Марина дупка“ в околностите на Трявна, катерене на скали на морския бряг край село Tюленово, изкачване на връх Ботев. През периода младежите ще извършат ремонтно-обновителни дейности по стълбовата маркировка, поставяне на указателни стрелки, изграждане на нови стълбове и маршрутно-информационни табла в живописния район на хижите „Ехо“ и „Козя стена“ в Национален парк „Централен Балкан“.

Предстоящо е полагане на лентова маркировка по маршрутите до паметната плоча на Юношеския туристически съюз в околностите на кв.  „Долапите“ на Русе. Там ученици и студенти ще поставят изработено от тях масивно табло с исторически, архитектурни и монументално-декоративни елементи за паркова среда и инфраструктура с ландшафтно оформление на околното пространство.

Ще се почистят пътеките и окосят теренните подходи до туровете за катерене по маршрута от автобусна спирка „Русаново мостче“ (кв. „Средна кула“) -  до скалите над р. Русенски Лом. Тук през 1910 г. Хелмут Брокс и негови другари правят първите опити за катерене в България с използване на алпийско въже.

По примера на издателската дейност на юношите-туристи от 1908 до 1940 г., сега ученици от ПГСАГ „Пеньо Пенев“ и СУПНЕ „Фридрих Шилер“ се включват в текстовото оформление и подготовката за печат на файлове, снимки и карто-схеми на Пътеводител по маршрути до природните, историческите и културни забележителности в околностите на Русе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе