X
 
 

Открити са нови огнища на африканска чума в Русенско и Силистренско

4975 0
Открити са нови огнища на африканска чума в Русенско и Силистренско
Снимка: pixabay.com
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи на Африканска чума при диви свине, съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Два от новооткритите случаи са : в област Русе, в землището на село Бистренци, община Бяла - обявен на 12 август и в землището на село Върбино, община Дулово, област Силистра, обявен на 13 август. 

 Във връзка с ограничаване разпространението на заразното заболяване Община Русе оповести  Заповед №135/12.08.2019 г. на Регионална дирекция по горите Русе – за забрана за достъп до горски територии във връзка с африканската чума.

Нов случай на чума по свинете в Смолянско

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира 4 нови случаи на Африканска чума при диви свине. Един от тях е на терит...

Тя се отнася за държавни ловно-стопански райони в Русенска, Разградска и Силистренска области. В документа са изброени инфектираните горски зони, до които е забранен достъпа на физически лица и пътни превозни средства, спортни мотори и ATV-та. ТП ДГС/ДЛС „Каракуз“- Дулово, Бяла, Воден- Ири Хисар, „Дунав“ – Русе, „Сеслав“ - Кубрат и Силистра трябва  до подготвят и поставят на видни места табели, указващи забраната и да уведомят общините и ловните сдружения. Срокът на действие на заповедта е от 13 август до 12 октомври 2019 г.

По данни на земеделското министерство повече от 130 000 прасета са унищожени след заразата от африканска чума. Около 60% от тях са от големите свинекомплекси в Русенско. В селата Николово и Бръшлен прасетата вече са унищожени. В Голямо Враново умъртвяването ще завърши до 18 август. Пробите в четвъртия голям свинекомплекс в областта - в село Юделник, са отрицателни.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители