X
 
 

Пример от българската икономика - захарта, която нагарча

4852 0
photo of Пример от българската икономика - захарта, която нагарча
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев
На 11 юни, 2019 година в Русенски окръжен съд се проведе първото събрание на кредиторите в производството по несъстоятелност за "Захар Био" АД. Молба за откриване на производство по несъстоятелност е подал самият длъжник "Захар Био" АД.

Oт 20.05.2019 г. дружеството, произвеждало бяла кристална захар от сурова тръстикова захар е в процедура по несъстоятелност и тече едномесечен срок за оздравителен план. Кредиторите на "Захар Био" АД трябва да предявят вземанията си в основния срок до 20.06.2019 г. или в допълнителния срок до 20.08.2019 г. Непредявените в производството по несъстоятелност вземания се погасяват. 

Пред кореспондента на Actualno.com избраният синдик Георги Гавраилов Чолаков обясни причините за неплатежоспособността, състоянието на имуществото и евентуалното оздравяване на предприятието.

След разпада на Съвета за икономическата взаимопомощ (СИВ) заводът работи на ишлеме със суровини, предоставени от възложители. В годините преди присъединяването на България към Европейския съюз се въвеждат изисквания към захарните рафинерии и предприятието се регистрира съгласно тези изисквания като постоянен рафиньор на бяла захар. От 2007 г. до 2009 г. Европейската комисия определя квоти за внос на захар при преференциални мита, които се разпределят между всички захарни рафинерии в страната, чрез лицензии, издадени за всяка стопанска година. Тези лицензии не само дават право на рафиньора на мита при преференциални условия, но и го задължават да преработи внесените количества сурова захар по тях в рамките на определен период, като след неизпълнение следва санкция.

От 2009 г. квотите за внос на захар при преференциални мита вече не се определят за страната, а са включени към общите квоти в рамките на Европейския съюз, които се разпределят измежду всички рафинерии в Европа. Това води до рязко спадане на количествата захар, които "Захар Био" АД може да внесе при преференциални условия, поради това, че пропорционалното количество за Европа, разделено на всички европейски рафинерии, е по-малко от разпределяните преди това количества в рамките на България измежду българските рафинерии.

Освен това, Европа е нетен износител на бяла захар, добита от захарно цвекло. В редица европейски страни производството на захар от захарно цвекло е субсидирано от държавата. Захарта, добита от захарно цвекло, е с по-ниска себестойност от тази, произведена от захарна тръстика. Местният захарен завод през 80-те години на ХХ в. преустройва производството си за преработка на тръстикова захар, внасяна тогава от Куба. През последните години се повишава цената на произведената продукция поради липсата на по-евтина суровина, а по-скъпата продукция следва да се конкурира със значително по-евтината, произведена от захарно цвекло. През периода 2012-2014 г. цената на бялата захар на европейските пазари бележи значителен спад - с около 300 евро на тон. Тези обстоятелства водят до нерентабилност на производството като загубата на предприятието от преработката на сурова захар от захарна тръстика възлиза на повече от 200 лева на тон.

При настъпилите икономически условия предприятието е невъзможно да финансира вноса на суровина и на практика спира работа. Това води до невъзможност да обслужва задълженията си, както и до неизпълнение на задълженията си по лицензията, издадена за внос на захар. С Акт за установяване на публично държавно вземане № 002/22.05.2015 г. ДФ "Земеделие" е наложило санкция на "Захар Био" АД поради неспазване на чл. 15, параграф 1 на Регламент /ЕО/ № 891/2009 г. в размер на 8 571 079,34 лева. След спрените плащания са предприети действия по индивидуално принудително изпълнение от кредитори, в резултат на което са осребрени основните производствени активи на предприятието.

По думите на синдика дружеството няма задължения по трудовите договори на съкратените си служители. Те могат да закупят ведомствените жилища при условие, че са били служители или наематели. Вещо лице (оценител) ще направи съответната оценка и определи цена. В момента на трудов договор във фирмата е само изпълнителният директор. Други две лица са на граждански договори и се грижат за поддържането на жилищата.

След 3 до 4 месеца ще се проведе ново събрание на кредиторите, на което ще се определи оздравителен план и вземе решение за осребряване на имуществото от оценител.

В разговор на Actualno.com с живеещите във ведомствените жилища, всички споделиха, че си плащат редовно наема, но изказват опасения за бъдещето си на наематели и мрачното евентуално оставане на улицата. Те със свити сърца чакат събранието на кредиторите през октомври и тайно се надяват на щастлив край.   

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители