Русенци дадоха предложения за повишаване на достъпността на местната власт

585
Русенци дадоха предложения за повишаване на достъпността на местната власт
Снимка: Община Русе

На среща с представители на Община Русе гражданите обсъдиха възможностите за проследяване дейността на местната администрация и повишаване на гражданското участие в местното самоуправление. Събитието се проведе по инициатива на местната власт в сътрудничество с представители Международният републикански институт (IRI) и в него взеха участие взеха зам.-кметът Златомира Стефанова, секретарят на Община Русе Димитър Генков, граждани и представители на медиите.

В началото на обсъждането бе представена кратка част от финалния доклад на IRI от проучването на общественото мнение с фокус прозрачност и отчетност на общинските власти. В него бяха засегнати и гражданското участие с цел превенция и противодействие на корупцията, както и възможностите за сближаване на гражданите с местната власт.

Кметът на Русе организира приемна и в село Хотанца

Като продължение на откритите приемни с граждани в малките населени места от общината, кметът на Русе Пенчо Милков разговаря с хотанчан...

Обратната връзка при подаване на сигнали и жалби към Общината бе тема на част от последващите дискусии, като беше отчетено, че е възможно да бъде подобрена системата за проследяване на дейността на различните отдели в местната администрация. Беше посочено, че по отношение на сигналите в социалните мрежи общините в страната проявяват избирателност, докато официалните канали предполагат проследимост, входящи номера на сигналите и възможност за търсене на отговорност на служители, в случаите, в които подхождат непрофесионално към запитванията на граждани.

В хода на обсъждането беше предложено да бъдат осъществени информационни кампании кои са официалните канали на Общината, чрез които местната администрация комуникира с обществеността, както и образователни кампании в учебните заведения, на които да бъдат представени нагледно кои са общинските и държавните институции и техните функции.

Интерес сред присъстващите предизвика и новината за назначаването на отговорници за обособените шест района на Русе. Те ще отговарят за кварталите в тези райони, като ще приемат сигнали от гражданите за проблеми и неуредици и ще координират тяхното разрешаване с общинските предприятия. Обсъдена беше и възможността да бъдат създадени фейсбук страници на шестте района, в които гражданите ще могат да подават своите сигнали. Очаква се през месец юли районирането на Русе да бъде представено на обществеността чрез масирана информационна кампания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе