Актьорите, подкрепящи Александър Морфов, създават "Движение за култура"

3575
Актьорите, подкрепящи Александър Морфов, създават "Движение за култура"
Снимка: БГНЕС

Актьори и режисьори създават "Движение за култура" като противодействие на скандалите в Народния театър. Това стана ясно от специална пресконференцията с участието на режисьора Лили Абаджиева, актьора и режисьор Валери Йорданов, Албена Колева, Камен Донев, Костадин Бонев и Никола Додов.

Новосъздаденото движение иска да работи с всички институции и политически формации, но няма амбицията да се превръща в партия. Актьорите и режисьорите съобщиха още, че е организиран голям протест на 16 март от 14 ч., който ще започне от Министерството на културата. Настояването им е за незабавното освобождаване на Васил Василев като директор на Народния театър, пише bTV.

"Поводът, който ни събра, е продължаващата разруха в Народния театър. Ние продължаваме да искаме оставката на Васил Василев. Това, което Александър Морфов направи, е да извади тапата на бутилката, от която излязоха много работи" откри брифинга проф. Георги Каприев.

"След като не реагирахме на "просто Наско", получихме "просто Васко". Това, което се случва в Народния театър, е неприемливо, меко казано", каза от своя страна Никола Додов, правейки паралел с един от предишните министри на културата Атанас Атанасов.

ОЩЕ: Васил Василев: Всеки греши. И Морфов, и Кръстева са освободени по моя инициатива

Найден Тодоров: Потушаване или разрастване на пожара в Народния театър искаме?

Какво е желанието на хората? Конфликтът с Народния театър да се разрасне или да бъде потушен. Един разбунен Народен театър не може да р...

"Първо искам да се обърна към колегите си от цялата страна. Уважаеми колеги, животът е една борба и в нея няма място за мълчание. Вземете отношения, за да се вземат нужните решения", направи изявление и Камен Донев.

Той призна, че много хора искат да кажат нещо, но продължават да мълчат. Донев настоя и за диалог. Актьорът обясни, че е прочел много внимателно мотивите за уволнението на Александър Морфов и бил изненада от чиновническата злоба в документа. Той настоя за "законов механизъм, който да не позволява на един директор да превишава моралните норми". Камен Донев заяви още, че Васил Василев е "морално дерайлирал".

"Това движение ще постави много въпроси, като този за конкурсите за директор. Ако един човек стане директор, той става нещо като собственик. Една такава институция има нужда от творчески директор", коментира темата и Албена Колева. Тя обвини Васил Василев за излизането на скандала от рамките на Народния театър. Според нея именно той е заснел надрасканата от Александър Морфов врата и е дал едно интервю по темата.

"Движението за култура си поставя за цел да участва в изграждането на стратегия за развитието на сценичните изкуства. Тревожи ни фактът, че България е единствена страна, която не е подписала Пакта за култура. Така или иначе смятам, че е крайно време да бъдат спрени процесите по цялостен разпад в културата. Има пълна девалвация на нравствената система", категорична е и Лили Абаджиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Над 30 артисти и експерти в изкуствата и екологията обменят опит по програма RE-IMAGINE Green Residency

Репетициите на "Бебе на борда" започнаха в Народния театър

"Фантомът на операта" пристигна с Боинг 747 в София (ВИДЕО)

Дълги аплодисменти за Емил Марков и Керана на премиерата на "Всяка първа сряда" (СНИМКИ)

Концерт на Васил Найденов открива Sofia Summer Fest 2024

"Монолози за вагината" получи две награди "Златен кукерикон" в Сатиричния театър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена