Десетки изпратиха в последния му път бате Николай

4183
Десетки изпратиха в последния му път бате Николай
Снимка: БГНЕС

Опашка се изви пред Народния театър "Иван Вазов", където в централното фоайе е поклонението пред актьора Николай Николаев (бате Николай).

Николай Николаев почина на 77 години след инсулт.

За да го изпратят в последния му земен път, много хора дойдоха в Народния театър, предаде БГНЕС.

Сред тези, които бях тук беше и Астор. На въпроса дали бате Николай беше оценен приживе, той каза, че може да се отговори по няколко начина.

„Народът го обичаше много - и хората, и ръководителите на разни неща също много го обичаха. Аз, слагам и себе си в това число, предполагам, че и той така би казал, аз определям себе си като шантав. Защото, ако всичко ми беше нормално сигурно нямаше да постигна много неща, същото е и при него”, каза илюзионистът Астор. Той сподели, че го познава от 65-а година, когато една група интересно мислещи актьори направили театър на ръцете.

„Оценен беше от хиляди, от стотици хиляди и в театъра направи много добри неща, и в цирка, 4 години беше в Италия, и по телевизията с Ламбо правеха и радваха хората. Това е оценка, това е най-радостното за актьора. Той беше един човек с идеи, един човек, който не се спираше”, каза актьорът Славчо Пеев.

Славчо Пеев разказа, че с Николай Николаев са работили в ресторанти като ученици. „Пеехме, танцувахме, приказвахме, смешки говорехме и ни ангажираа по ресторанти, и радвахме хората като ученици. Николай беше един от хората, които можеше всичко, може да разплаче хората, можеше да ги разсмее, можеше сериозно да им каже нещо”, каза сподели актьорът.

Славчо Пеев добави и че, познатият на всички като бате Николай имал страхотни идеи за болните деца. „Това беше човек, който ей така даряваше на хората всичко от себе си и така си и отиде. Какво ли не му се случи?! Знаете, толкова неща му се случиха, даже и едно куче го хапа… Аз бях много близък от много години с него и този човек не спираше, той не знаеше спирка и така си отиде”, каза актьорът.

Николай Николаев известен с псевдонима Бате Николай е син на Стефан Николаев, внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Васил Левски. Брат е на илюзиониста Васил Николаев-Орфи. Баща на българския художник Стефан Николаев. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски, 1965. Звездата му изгрява като „Бате Николай“ в детското ТВ предаване „Сладкарница Захарно петле“. Зрителите ще го запомнят и с ролите му на сцената на Народния театър “Иван Вазов”.

Преди две години той се включи и в срещата на актьори-ветерани, организирана от директора на театъра Мариус Донкин. Бате Николай бе обичан от мнозина, а години от живота си посвети да помага на малките пациенти със смехотерапия в Пирогов.

Поклон пред паметта му!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com