Магнитна буря се задава към Земята

16597
Магнитна буря се задава към Земята
Редица извънмагнитосфeрни спътници са регистрирали изригване на коронална маса

Магнитна буря може да се очаква на Земята на 22-23 януари, когато до нашата планета ще достигне поток плазма, изхвърлена снощи в резултат на силно изригване на Слънцето, съобщи за РИА "Новости" представител на Института за приложна геофизика към Росхидромет.

Редица извънмагнитосфeрни спътници (SOHO, STEREO, ACE) са регистрирали изригване на коронална маса около 20.30 московско време в четвъртък в активната област 1401. Специалисти от Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на Института по физика "Лебедев" отбелязват, че вчерашното коронално изригване е едно от най-големите за последните няколко години.

Според тях на слънчевата плазма ще й трябват от два до два дни и половина, за да измине разстоянието от 150 милиона километра и да достигне Земята.

Скоростта на движение на плазмата в междупланетното пространство по линията Слънце-Земя е около 760 километра в секунда. Според специалистите като се има предвид силата и продължителността на слънчевото изригване, може да се предположи, че Земята ще е под въздействие на магнитната буря през целия неделен ден.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com