X
 
 

Магнитна буря се задава към Земята

Редица извънмагнитосфeрни спътници са регистрирали изригване на коронална маса
Магнитна буря може да се очаква на Земята на 22-23 януари, когато до нашата планета ще достигне поток плазма, изхвърлена снощи в резултат на силно изригване на Слънцето, съобщи за РИА "Новости" представител на Института за приложна геофизика към Росхидромет.

Редица извънмагнитосфeрни спътници (SOHO, STEREO, ACE) са регистрирали изригване на коронална маса около 20.30 московско време в четвъртък в активната област 1401. Специалисти от Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на Института по физика "Лебедев" отбелязват, че вчерашното коронално изригване е едно от най-големите за последните няколко години.

Според тях на слънчевата плазма ще й трябват от два до два дни и половина, за да измине разстоянието от 150 милиона километра и да достигне Земята.

Скоростта на движение на плазмата в междупланетното пространство по линията Слънце-Земя е около 760 километра в секунда. Според специалистите като се има предвид силата и продължителността на слънчевото изригване, може да се предположи, че Земята ще е под въздействие на магнитната буря през целия неделен ден.  

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално