БАН представи новия суперкомпютър "Хемус" (СНИМКИ)

4335
БАН представи новия суперкомпютър "Хемус" (СНИМКИ)
Снимка: Министерски съвет

Нов инфраструктурен комплекс с най-съвременни технологии за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания откриха днес министър-председателят акад. Николай Денков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и директорът на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН (ИИКТ) чл.-кор. Светозар Маргенов, който е ръководител на Центъра за върхови постижения.

Новият български суперкомпютър "Хемус" е част от комплекса, който включва система за съхранение на данни, локални центрове за разработка на приложения и средства за дигитализация.

"Суперкомпютърът ще подпомогне работата на стотици български учени, които да бъдат конкурентноспособни на своите колеги от чужбина в използването на мащабна високопроизводителна техника, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Той подчерта, че областите, които обслужва са много - математика и информатика, медицина, химия и др. Инфраструктуратата в България за българските учени се подобри значително за последните години, благодарение на редица проекти", уточни председателят на БАН. Още: Почти 10,5 млн. лева ще струва новият суперкомпютър на БАН

Този център с новата техника и с учените, които работят в институтите партньори, е на изключително високо европейско ниво. Познавам работата на колегите, които от години разработват нови алгоритми и методи за високопроизводителни изчисления. За тях е много важно заедно с научната експертиза да бъдат оборудвани и със съответната техника на високо ниво, каза премиерът акад. Денков и допълни, че учените работят в сътрудничество с международната научна общност и в институтите на БАН идват както докторанти от чужбина, така и гост-учени.

Премиерът допълни, че ще работи за това наличната техническа база да бъде подпомогната и с по-добри заплати за младите учени. Експертите тук са на изключително високо ниво. Тепърва този потенциал ще се развива и ще намира своето приложение в полза на бизнеса и на живота на хората в България, каза още акад. Денков.

Официалната церемония се проведе в Научен комплекс-1 на БАН с участието на проф. Генка Петрова, зам.-министър на образованието и науката, Бойко Благоев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Мария Косанова, упр. директор на HP, представители на академичната общност и бизнеса. Още: Поръчката за суперкомпютъра на България е с цена над 10.6 млн. лева

Комплексът е изграден от Центъра за върхови постижения по Информатика и ИКТ, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Уникалната инфраструктура включва:

Суперкомпютър с близо 100 000 ядра и производителност над 3 PetaFlops (със скорост над 3 х 1015 операции с плаваща запетая в секунда).

Суперкомпютърът Хемус дава възможност за извършване на мащабни научни изследвания в области като изкуствен интелект, климатология, биоинформатика, лекарствен дизайн, широкомащабни симулации на високотехнологични материали и процеси, моделиране на динамични процеси в индустрията и високопроизводителен анализ на големи данни.

Система за съхранение на данни.

Системата дава възможност за съхранение и обработка на близо 6,72 ПетаБайта данни в съответствие с принципите FAIR, т,е, данни, които отговарят на принципите за намиране, достъпност, оперативна съвместимост и повторна употреба.

Центрове за разработка на приложения, разположени в ИИКТ и шестте партньора на Центъра за върхови постижения по Информатика и ИКТ.

Изградени са 7 високопроизводителни сървърни системи с графични ускорители и специализиран софтуер, свързани със суперкомпютъра и дейта центъра, за обработка и визуализация на данни, разработка и тестване на приложения.

Лаборатория за 3D дигитализация и микроструктурен анализ.

Лабораторията разполага с преносими системи за лазерно сканиране, комбинирана система за динамични изпитания и система за индустриална рентгенова компютърна томография с възможност за in situ изследвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

В празничните дни през май магазините на А1 ще обслужват клиенти с променено работно време

"Файненшъл таймс" сключи сделка за съдържание с ChatGPT

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии