Бъдещето на Китай в 5G - светло или не чак толкова?

2978
Бъдещето на Китай в 5G - светло или не чак толкова?
Снимка: Getty Images/Guliver

Китай координира своя подход към 5G и някои успехи вече са налице. Въпреки това Китай все още разчита на вноса, особено на продукти от висок клас, като оставя сектора да бъде изложен на протекционистични заплахи. Освен това разгръщането на 5G мрежи от китайски компании се възприема като риск за киберсигурността от много страни. САЩ въведоха санкции срещу Huawei и притискат своите съюзници да направят същото, което би могло да ограничи растежа на китайската 5G мрежа в бъдеще. Това са основните заключения на Coface по темата "5G" в Китай.

Според анализа, Китай залага на развитието на 5G технологията и има за цел да увеличи производството на чипове над 4 пъти до 2030 година - от обем от 65 млрд. долара сега до обем от 305 млрд. долара след 11 години.

Великобритания разрешава на Huawei да е част от 5G мрежата в страната

Британският премиер Тереза Мей е дала разрешение на китайската компания Huawei да помогне в изграждането на 5G мрежа в страната, въпрек...

Координираният подход на Китай за насърчаване на 5G ще помогне на много китайски компании да се възползват от "предимството на първия", смята Coface. Има данни, че 40% от патентите за текущи 5G мрежови стандарти са от китайски фирми. Huawei е световен лидер в мрежовите инфраструктури - в момента държи 29% от пазара. Освен това, анализаторите на Coface очакват тези промени да задействат цикъл на подмяна на мобилни телефони.

Пречките пред Китай обаче също не са малко. Митата на САЩ пречат на търговията, а китайските компании, които се занимават с 5G технологии все още разчитат на вноса на ключови компоненти. Вашингтон вече обяви, че ще забрани на Huawei и нейните филиали да купуват части и компоненти от САЩ. И макар да има гратисен период, това оставя китайските компании, изложени на рискове по веригата за доставки на Huawei, като се има предвид, че около 16% от неговите компоненти идват от американски фирми през 2018 г.

Отделно разгръщането на 5G мрежи от китайски компании се възприема като риск за сигурността от много потенциални страни ползватели. Редица страни твърдят, че използването на мрежовата инфраструктура на Huawei 5G представлява заплаха за лични и секретни данни за чуждестранните компании и потребители.

GSM Асоциацията прогнозира, че едва 14% от всички връзки ще бъдат 5G до 2025 г. Ще измине доста време, докато 5G се превърне в новия телекомуникационен стандарт.

САЩ не спира да натиска Европа и специално Германия за Huawei

Съединените щати засилиха натиска върху държавите от Европа, да не позволяват на китайския гигант Huawei да изгражда 5G мрежата на теле...

"Китай бързо се превърна в голям играч в 5G технологиите, но остава зависим от вноса на висококачествени продукти. Поради тази причина секторът е изложен на протекционистични заплахи. За страната ни има значение предимно какво ще договори Европейският съюз в тази насока", коментира Милена Виденова, управител на "Кофас България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии