Държавата с план срещу кибератаките, бизнесът нехае за рисковете

4502
Държавата с план срещу кибератаките, бизнесът нехае за рисковете
Снимка: iStock/Guliver

Броят на киберпрестъпленията у нас се увеличава, а държавата увери, че има планове за действие при кибератаки, макар информацията колко са атаките срещу сайтове на държавни институции да се оказа тайна. Междувременно 24% от всички икономически престъпления срещу бизнеса в България са следствие на злонамерени действия в мрежата.

Това стана ясно по време на пресконференция на хостинг компанията ICN.bg, на която бяха представени данни за най-популярните онлайн заплахи, предаде репортер на Actualno.com.

Разузнаването: Войната в киберпространството е новата заплаха за България

Рисковете за интересите и националната ни сигурност се увеличават заради все по-жестоката война в киберпространството. Това твърди в от...

Сред най-разпространените атаки в мрежата е т. нар. DDoS (Distributed Denial of Service), целящи спирането на достъпа до онлайн услуги чрез претоварване на сървъра, използването на фишинг мейли и сайтове, както и пробивите на слаби пароли за достъп до информация.

Според статистиката 37% от компаниите у нас нямат план за действие при кибератака, 14% нямат намерение да имплементират защити срещу такава уязвимост, а 21% дори не знаят за съществуването на подобни практики.

​Съгласно данни от проучването, най-честите мишени на кибератаки стават IT услуги като Cloud и SaaS (58%), следвани от финансовия сектор с 28%. В същото време 6% от кибератаките отиват към онлайн медии, 4% към електронна търговия и 4% към телекомуникации и други.

75% от заплахите са насочени към уеб приложения. 74% от потребителите в мрежата биват атакувани неколкократно, а 19% са били атакувани над 10 пъти през първото тримесечие на 2017 г.

Мария Габриел: Има 300% увеличение на кибератаките в целия ЕС

Интернет ни носи много отговорности, но той ни прави и по-уязвими, заяви участвалата в десетия Летен университет на МГЕРБ Мария Габриел...

Кой е уязвим в мрежата?

"Като най-актуални в българското интернет пространство са финансовите престъпления на целия бизнес", заяви комисар Явор Колев, началник на отдел "Трансгранична организирана престъпност" към ГДБОП.

По думите му всяка една компания може да стане жертва на киберпрестъпление. Много от компаниите през последната година са станали жертва чрез кражба на мейли и кореспонденция. Явор Колев поясни, че фирми от топ 100 на българския бизнес са били ударени от страна на кибератаки.

Стана ясно, че престъпниците в мрежата насочват интереса си към онлайн банкирането. Продължават и сексуалните престъпления срещу деца и възрастни чрез профили в социалните мрежи.

Разузнаването ни засякло опити за застрашаване на сигурността в страната

От началото на годината Държавна агенция “Разузнаване” (ДАР) е придобила изпреварваща информация относно: действия, създава...

Онлайн сигурността на държавните институции

На въпрос на Actualno.com защитени ли са базите данни на държавните институции от киберпрестъпления, Колев припомни, без да влиза в подробности, че миналата година страната ни е била сериозен обект на атаки, като посочи, че източникът им е бил донякъде известен. По думите му правителството е взело много сериозни мерки и на последните избори (парламентарния вот от 26 март 2017 г.- бел. ред.) е нямало отчетени кибератаки към сайтове на държавните институции. Комисар Колев подчерта, че страната ни има планове за действие при такъв тип атаки.

Относно това дали България е защитена от киберпрестъпления по време на председателството ни на ЕС, Явор Колев коментира, че се предприемат сериозни мерки и увери, че всичко, което е необходимо, ще бъде направено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии