Разузнаването: Войната в киберпространството е новата заплаха за България

4850
Разузнаването: Войната в киберпространството е новата заплаха за България
Снимка: iStock/Guliver

Рисковете за интересите и националната ни сигурност се увеличават заради все по-жестоката война в киберпространството. Това твърди в отчета си за първото полугодие Държавната агенция "Разузнаване" (ДАР), който е публикуван на сайта на службата. Как и защо ДАР е стигнала до това заключение не става много ясно, заради липсата на достатъчно конкретика, но разузнаването е категорично, че случващото се в киберпространството вече е една от основните и напълно реални опасности за България.

ДАР твърди, че работи "в условията на трайно и дългосрочно усложняваща се външна среда за сигурност". Тази среда се характеризирала с променливи баланси в международните отношения, кризисни развития в Близкия изток, Афганистан, Северна Африка и други региони. "Тероризмът се превърна в транснационален фактор и доби характер на противопоставяне на ценностни, икономически и политически системи". Като друг основен проблем се сочат миграционните кризи, коментира в. "Сега".

Мария Габриел: Има 300% увеличение на кибератаките в целия ЕС

Интернет ни носи много отговорности, но той ни прави и по-уязвими, заяви участвалата в десетия Летен университет на МГЕРБ Мария Габриел...

Става ясно и, че разузнавателната агенция е изразходвала 11 228 944 лв. за първите шест месеца на годината, което е половината от определения й от Народното събрание годишен бюджет от 23 300 000 лв. В документа изрично се акцентира на това, че дейността на агенцията "във всичките ѝ аспекти не може да бъде математизирана". Намекът е за делата за похарчени пари срещу бившия шеф на разузнаването.

От ДАР твърдят, че са осигурили "изпреварваща информация за действия, създаващи рискове и заплахи за суверенитета, териториалната цялост на България и единството на нацията". Такава информация е добита и за противодействие на международния тероризъм и на трансграничната организирана престъпност, както и за застрашаване на политическата и икономическата сигурност на България. Разузнаването е работило в три основни направления - асиметрични заплахи, външнополитическо разузнаване и икономическа сигурност.

Работата по икономическа сигурност била насочена основно към придобиване на информация, засягаща енергийната сигурност на страната ни, възможностите за диверсификацията на енергийните доставки, международни енергийни проекти.

Отчита се подобряване на ситуацията с кадровия състав - от началото на 2017 г. са назначени 43-ма нови служители и са освободени 17. Изрично се твърди, че са били намалени ръководните длъжности, а са били увеличени "отговорностите и оперативната ангажираност на средния ръководен състав".

Хакери са атакували АЕЦ в САЩ

Вероятно свързани с чуждо правителство хакери са разбили компютърните мрежи на няколко американски електроцентрали, включително поне ед...

Основните институции, които се възползват от работата на ДАР, са били премиерът, президентът, председателят на НС, МВР, външното министерство, НСО, ДАНС, както и министерствата на икономиката и енергетиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии