ЕК видя, че не сме възприели Директивата относно атаките срещу информационните системи

6328
ЕК видя, че не сме възприели Директивата относно атаките срещу информационните системи
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейската комисия изпрати днес официални писма на Белгия, България, Гърция, Ирландия и Словения, които все още не са транспонирали в националното си законодателство Директивата относно атаките срещу информационните системи, предаде БГНЕС.

Страните членки трябваше да са транспонирали изцяло директивата до 4 септември 2015 година.

Хакерските атаки не са засегнали важни бази данни, казват от МТИТС*

Над 2 милиарда заявки в рамките на 24 часа са направени към един от големите институционални сайтове, около втория тур на изборите за м...

Директивата въвежда редица европейски правила в подкрепа на борбата срещу киберпрестъпленията, и по-конкретно мерки срещу масирани атаки срещу информационните системи, съобщиха от ЕК. Тя дефинира криминални престъпления и санкции в областта на киберпрестъпността и има за цел да подобри системите за известяване за киберинциденти на правоохранителните органи в ЕС.

Ако не се получи отговор на официалните писма, или ако забележките, представени от страните членки в отговор, не могат да бъдат приети за задоволителни, Комисията може да реши да предприеме следващия етап от процедурата по неизпълнение и да изпрати "мотивирани становища" на засегнатите страни членки. Ако е необходимо, Комисията може след това да представи случая пред Съда на ЕС.

Припомняме, че покрай местните избори имаше редица хакерски атаки срещу важни държавни сайтове - на ЦИК, на президента, дори на МВР и ДАНС. Засега не е ясно дали има резултати от започналото разследване, като шефът на "Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев каза пред Actualno.com преди две седмици, че не може да коментира заради течащото разследване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии