Физиците се научиха да телепортират информация

6999
Физиците се научиха да телепортират информация

Немски физици са разработили методика, която позволява фактически мигновено да се телепортира информация в някои свойства на материята на неголеми разстояния не на квантово, а на обичайно ниво, става ясно от съобщение на университета "Фридрих Шилер" в Йена.

"Елементарните частици – като електрони и фотони, съществуват, казано строго, в специфично "размазано" състояние, в което тяхното положение в пространството е невъзможно да се определи с точност.

Как реагира човешкият мозък на телепортацията?

Невролози от Калифорнийския университет в Дейвис са изучили реакцията на главния мозък на човека на телепортацията – хипотетично ...

В такава система можем да предаваме информация от една точка в тази "размазана" система към друга, без да губим време за това. Подобен процес ние наричаме квантова телепортация", казва Александер Замайт от университета на Йена.

Замайт и колегите му открили начин да осъществяват подобно предаване на информация не в света на квантовата физика, а в "обикновения" макросвят, като използвали лазерни лъчи, свързани по специален начин.

Както установили учените, лъчите светлина може да се "заплетат" не на квантово, а на класическо ниво, като се използват специални поляризирани пластини, въртящи се с определена скорост.

Ако тези лъчи след това се пропуснат през устройство, осъществяващо светлинен вариант на логическата операция CNOT, то тогава информацията, съдържаща се в единия лъч, ще се телепортира във втория.

В качеството на информация в дадения случай встъпва поляризацията на лазерния лъч – в каква посока е бил "завъртян" той. Експериментите установили, че тези данни може да се телепортират мигновено между два лазерни лъча, ако те се намират на достатъчно близко разстояние един до друг.

През 2080 г. телепортацията ще е нещо най-обикновено

Фантастичните технологии, позволяващи да се пътува във времето и да се телепортираме през пространството, ще станат реалност към края н...

Успешното приключване на подобен експеримент, както смятат авторите, говори, че телепортацията се явява универсален феномен за нашата Вселена, а не изключителна черта на квантовия свят.

Разликата между квантовата телепортация и класическата се заключава в това, че първата носи нелокален характер и може да работи на всякакви разстояния, докато втората ще работи само на много малки дистанции.

Учените подчертават, че създадената от тях методика и самият този феномен не могат да се използват за телепортиране на хора или друга жива или нежива материя от една точка в друга, но могат да се приложат в създаването на канали за връзка между квантови и класически уреди и бързо предаване на информация в изчислителни устройства, допълва РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии