X
 
 

Габриел: Искаме до края на 2020 г. 5G мрежата да бъде пусната в ЕС

1713 1
photo of Габриел: Искаме до края на 2020 г. 5G мрежата да бъде пусната в ЕС
Снимка: БГНЕС
Искаме до края на 2020 г. 5G мрежата да бъде пусната във всички страни от ЕС. Това обяви европейският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел по време конференция „Комуникации, резултати, свързаност“, посветена на 20-годишнината от създаването на Комисията за регулиране на съобщенията в България, предаде БГНЕС.

“Искаме да увеличим разполагането на инфраструктурата до 2025 г., така че да постигнем пълно покритие на градове и важни социални икономически центрове. Искаме непрекъснато 5G покритие по основните транспортни коридори и зони от висок социално икономически интерес“, заяви Габриел.

Държавите членки подкрепиха ЕК да инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютри

Днес (28 септември) Съветът на министрите официално подкрепи плановете на Eвропейската комисия (EК) за съвместни инвестиции с държавите...

Според нея въвеждането на новата мрежа ще позволи на Европа да се ситуира по-добре и призова да не повтаряме грeшките на 4G, която позволи на всяка държава членка да направи свое покритие, което доведе до разлика в него от 76% в градските райони, в селските под 40%.

„Затова в следващото поколение интернет искаме най-напред, държавите членки до края на 2020 г. да имат координирано синхронизиране на радиочестотния спектър, за да може по един и същи начин да имат такъв високоскоростен интернет“, обясни еврокомисарят ни. Тя добави, че 5G е предизвикателство пред Европа, Щатите, Китай, които инвестират масово а за нас като европейци това е един шанс.

„Имаме своите много силни страни. Силни сме в индустриалните платформи, силни сме в много традиционни сектори като автомобилостроенето. Сега, благодарение на цифровата трансформацията то може да бъде придружено с нещо много важно информиран избор за потребителите, по-ниски цени за тях и по-добра защита за тях“, подчерта още Габриел.

Тя обясни, че вече е приет новият Кодекс за електронните съобщения, в който са заложени параметрите на 5G и подчерта, че в следващата една година ЕК ще трябва да дефинира техническите параметри на новата мрежа.

Мария Габриел: Технологиите трябва да служат на човека, а не обратното

"Хората трябва да останат в центъра на цифровата ни политика. Цифровите технологии трябва да служат на човека, а не обратното. Цифроват...

Еврокомисарят каза, че ще предложи в следващия бюджет на ЕС да повиши средствата на механизма за свързване на Европа от 1 млрд. до 3 млрд. евро.

Габриел подчерта още, че телекомуникацонният сектор у нас е един от най-големите успехи на единния цифров пазар. Тя добави, че чрез работата си Комисията за регулиране на съобщенията в България е направила нещо важно – направи възможен информираният избор на потребителите и е спомогнала за увеличаването на инвестициите в сектора. Еврокомисарят заяви, че благодарение на либерализацията на пазара от 1998 г. българите използват един от най-бързия интернет в Европа и говорят на достъпни цени.

Министърът на транспорта и съобщенията Росен Желязков каза, че за 20 години Комисията за регулиране на съобщенията е успяла да извоюва независимост и полезност за обществото. „20 години са и малък, и къс, но и дълъг период. 20 години са само 2 години след навършването на пълнолетието на всеки тийнейджър. В продължение на 20 години КРС функционира преди и след присъединяването ни в ЕС, извоюва своята независимост както от нормативни и от институционални и други зависимости, така успя да създаде и огромен експертен капацитет, който захранва и пазара“, заяви Желязков.

Министърът коментира, че голямото предизвикателство занапред е успешното и правилно транспониране на Европейския кодекс за електронните съобщения. „Ролята на регулатора е да насърчи конкуренцията, позволявайки на индустрията да се развива с всичките възможности на регулацията, която трябва да е стимулираща, а не ограничаваща. И всичко това да е в полза на потребителите, които в края на деня трябва да бъдат удовлетворени. В България на този етап имаме изключително качествени услуги на едни нормални и поносими цени“, коментира Желязков.

Мария Габриел разказа какво прави ЕС в борбата с фалшивите новини

Еврокомисар Мария Габриел, отговаряща за ресор Цифрова икономика и цифрово общество, сподели пред БГНЕС какви действия предприема Европ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    А тестове за дългосрочното им влияние върху здравето? Клетките трябва да са през триста метра, за да има нормално покритие. Ще бъдем като в микровълнова фурна! Ами децата?
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.