Иновации на BASF ще допринесат за превръщането на електромобилите в практическа реалност за всеки

17663
Иновации на BASF ще допринесат за превръщането на електромобилите в практическа реалност за всеки
Снимка: BASF

С настъпването на летния сезон и слънчевите дни в Северното полукълбо, неизбежно се увеличава трафикът по магистралите, в градовете и около забележителностите. Освен това по-големият брой на пътуващите допринася за нарастване на емисиите на азотен оксид и въглероден диоксид, оказвайки неблагоприятно въздействие върху качеството на въздуха и климата. До 2025 г. се очаква близо 1.5 милиарда коли да се движат по пътищата из целия свят. „Нарастващата нужда от мобилност поражда предизвикателства, но същевременно осигурява огромни възможности за разработването на иновативни технологии,” казва д-р Мартин Брудермюлер, председател на Съвета на изпълнителните директори и директор „Технологии“ на BASF.

BASF, водещият световен доставчик на химикали за автомобилната индустрия, осигурява широк набор от решения, като автомобилни катализатори за вредни емисии, системи за боядисване, високотехнологични пластмаси и добавки за горива. След разработването на катализаторния конвертор през 1973 г., катализаторните технологии на BASF са отстранили над 1 млрд. тона замърсители. Компанията винаги е била и ще продължава да бъде ангажирана с идеята за подобряване на качеството на въздуха. Непрекъснатото развитие на високите технологии за контрол на емисиите и нарастващото търсене на електромобили ще допринесат за намаляването на емисиите и подобряването на качеството на въздуха. Електромобилността, особено в комбинация с възобновяемата енергия, има важен принос за посрещане на нуждите за мобилност в световен мащаб. Ефективното, рентабилно съхранение на електрическа енергия под формата на батерии ще бъде решаващо за търговския успех на електромобилите. Всичко е химия.

Материалите за производство на батерии имат решаваща роля

Литиево-йонните батерии се използват в по-голямата част от днешните електромобили. Един от най-важните компоненти на тези батерии са катодните активни материали. Те определят ефективността, надеждността, разходите, издръжливостта и размера на батерията. От техните качества зависят скоростта, ускорението и мощността на компактни коли и джипове, на камиони и автобуси. „Катодните активни материали на BASF правят клетките на батерията по-мощни, по-надеждни и по-достъпни. Те предоставят най-големи възможности за по-добра работа при по-ниски разходи. Това е областта, в която химията има огромен шанс за иновация и генериране на стойност,” обяснява г-н Брудермюлер.

Проучвания върху катодните активни материали на бъдещето

Учени на BASF в лабораторията на компанията в Лудвигсхафен, Германия, изследват веществото, което се превръща в катоден материал за литиево-йонни батерии

Изследователите на BASF са решени да изведат катодните активни материали на следващо ниво на ефективност, за да подкрепят непрекъснатото развитие на електромобилността. Става дума за промяна на техния химически състав, морфология (форма и структура) и производствен процес. Със своите пилотни иновации BASF се стреми да осигури най-високата енергийна плътност на катодните активни материали на пазара. До 2025 г. тези усилия ще реализират визията за електромобил със средна големина, двойно по-голям реален пробег (от 300 км на 600 км с едно зареждане) и живот на батерията, наполовина по-малък размер и цена, и време за зареждане до 15 минути. BASF очаква пазара на литиево-йонни батерии бързо да нарасне.

Портфолиото на BASF с материали за производството на батерии включва никел-кобалт-алуминиев оксид (NCA) и никел-кобалт-магнезиев оксид (NCM). BASF ръководи центрове за изследвания и развитие по целия свят, в близост до своите клиенти в Лудвигсхафен, Германия; Бийчууд, щата Охайо, САЩ; Шанхай, Китай; Амагасаки и Онода, Япония. Тази близост осигурява добро разбиране на клиентските очаквания и пазарни нужди. BASF допълва собствените си възможности чрез сътрудничеството с водещи учени, стартиращи фирми и академични институции по цял свят.

Като част от изследователската мрежа на BASF по отношение на елекрохимикалите и батериите, компанията участва и в разработването на нови и подобрени материали благодарение на сътрудничеството с Технологичния институт в Карлсруе (KIT) и тяхната съвместно основана Лаборатория за батерии и електрохимикали (BELLA). Освен в колаборация с академични институции и частни партньори, BASF участва и в редица изследователски проекти, които са частично финансирани с обществени средства на Германското федерално министерство на образованието и научните изследвания и на Германското федерално министерство на икономиката и технологиите.

Глобален достъп за местните пазари

BASF е силен играч на пазара за материали за производството на батерии и ръководи пилотни и производствени предприятия във всички големи региони: Лудвигсхафен, Германия; Елирия и Бийчууд, щата Охайо, САЩ; Батъл Крийк, щата Мичиган, САЩ; и Онода и Китакюшу, Япония. BASF осигурява катодни материали за платформи на водещи производители на оригинално оборудване (OEM) и допълнително разширява бизнеса си с материали за производството на батерии. През 2017 г. BASF установи производствена база в Азия, засили присъствието си в САЩ и обяви намерението си да добави производствени възможности в Европа.

За производството на малки тестови батерии, научен асистент налива паста от катоден материал в алуминиево фолио. Впоследствие, продуктът изсъхва и се уплътнява. По-късно в производствения процес полученият продукт се инсталира като катод (позитивен полюс) на литиево-йонната батерия.

В Северна Америка BASF и TODA KOGYO основаха компанията BASF Toda America LLC (BTA), която ще произвежда и лансира на пазара високоенергийни никел-кобалт-алуминиев оксид (NCA) и никел-кобалт-магнезиев оксид (NCM) в Елирия, щата Охайо, и Батъл Крийк, щата Мичиган. Това сътрудничество в Северна Америка осигурява на BASF стратегическа позиция за доставка и производство на иновативни катодни материали, които да отговорят на нуждите на ключови световни клиенти. В Япония сътрудничеството между BASF и TODA KOGYO – BASF TODA Battery Materials LLC (BTBM), разшири възможностите на предприятието в Онода.

Документално минивидео със заглавие Optimism in Motion

BASF стартира нова комуникационна кампания в чест на своите иновации за разработването на материали за производството на батерии, които допринасят за превръщането на електромобилите в по-икономична и практична реалност за всеки. За да пресъздаде тази оптимистична визия за бъдещето, BASF засне впечатляващо документално минивидео със заглавие Optimism in Motion с участието на семейство, живеещо между Шанхай и Лос Анжелис – два от най-пренаселените градове в света.

Учен в кампуса в Шанхай пълни климатична камера с малки тестови батерии. Дори малките тестови батерии дават много точна информация за живота на батериите в електромобилите

Научете повече за бизнеса на BASF с материали за производството на батерии тук и вижте новия филм на BASF – Optimism in Motion.

За BASF

В BASF създаваме химия за устойчиво бъдеще. Ние съчетаваме икономическия успех с опазването на околната среда и социалната отговорност. Екип от близо 115 000 служители в BASF Group работи в полза на успеха на нашите клиенти в почти всички области и почти всяка страна в света. Нашето портфолио е организирано в пет сегмента: „Химикали“, „Функционални продукти“, „Функционални материали и решения“, „Решения за селското стопанство“ и „Нефт и природен газ“. През 2017 г. BASF реализира продажби на стойност 64.5 млрд. евро. Акциите на BASF се търгуват на борсите във Франкфурт (BAS), Лондон (BFA) и Цюрих (AN). Повече информация може да откриете в Интернет на www.basf.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии