Как ни лъже GPS

26347
Как ни лъже GPS
Снимка: Getty Images / Guliver

Австрийски учени от университета на Залцбург са анализирали работата на системата за глобално позициониране GPS и са изяснили как и в какви случаи лъжат нейните приемници.

Изследователите установили, че при измерване на изминатото разстояние битовите приемници, широко използвани от пътешественици, шофьори, летци, моряци, посочват повече разстояние, отколкото е изминато в действителност.

Русия прекратява работата на системата GPS на своя територията

Вицепремиерът на руското правителство Дмитрий Рогозин съобщи, че от 1 юни се прекратява работата на станциите на американската система ...

Според учените тази неточност (която винаги е положителна) възниква поради няколко причини – изкривяване на сигнала на спътника в атмосферата, грешка в измерването на положението от спътника, изместване на часа на спътника, грешка при обработката на сигналите и т.н.

Проведен експеримент е изяснил, че на дистанция 1 метър приемниците лъжат средно с 2 сантиметра, а на 5 метра грешката е 6 см.

Осезаеми грешки могат да възникнат, ако пътешествениците изчисляват общия изминат път чрез метод за наслагване на отделни участъци, тъй като грешката се натрупва. Изследването е публикувано в сп. Geographical Information Science.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии