Как се четат мислите и думите от мозъка?

11186
Как се четат мислите и думите от мозъка?

Китайски учени създадоха уред, който умее да разпознава тези букви и думи, за които мислим, когато говорим на глас или за себе си.

Това приближава човечеството към възможността да върне дарбата за реч на парализирани и неми хора, става ясно от статия, публикувана в сп. PNAS.

Първият цифров кибермозък е факт

Програмисти и неврофизиолози от проекта Blue Brain обявиха, че са създали първия "цифров" кибермозък от 31 000 нервни клетки, представл...

В последните десет години учените активно работят над създаването на невроинтерфейси – набор от микрочипове, електроди и компютърни програми, позволяващи да се включат към мозъка на хора и животни киберкрайници, изкуствени очи и дори сетивни органи, които нямат аналог в природата – топловизьори и рентгеновизьори.

Освен това биолозите се опитват да открият начини да интерпретират сигналите, постъпващи от мозъка, и да "записват" отговора.

Сяоган Чен от университета Чинхуа в Пекин (Китай) и колегите му са създали първия в света интерфейс от такъв род, който в буквален смисъл е способен да извлече реч от променящата се електрическа активност на мозъка.

Системата за разпознаване на реч включва обикновен електроенцефалограф, който проследява мозъчната активност, а също специална компютърна програма, която декодира сигнала и го преобразува в букви и думи.

Импланти в мозъка за подобряване на паметта

Когато през 80-те и началото на 90-те години на ХХ век киберпънкът беше на мода, всички смятаха, че различни чипове в мозъка, импланти ...

Освен тях китайските неврофизиолози са разработили специален метод за произнасяне на думи за себе си, която облекчава компютъра при търсене на сигнала в ЕЕГ и неговата разшифровка.

Този метод, както обясняват учените, позволява да се "привърже" всяка буква към определен цвят, благодарение на което човек несъзнателно ще си представя последователност от оттенъци по време на произнасянето на думата по букви.

Подобен похват според Чен и колегите му им помогнал да постигнат почти петкратно увеличение на скоростта на декодиране на сигнала и да постигнат почти приемливи показатели.

В момента първият прототип на уреда е способен да разпознава 50-60 символа в минута, което съответства на доста бавна, но възприемана човешка реч.

Американци отгледаха копие на човешки мозък

Учени от университета на Охайо заявиха, че са успели да отгледат почти пълно копие на човешки мозък. Ръководителят на изследването &nd...

Както смятат учените, този рекорден показател може допълнително да се подобри, като се включи пряко към мозъка или с по-ефективни алгоритми за разшифровка и анализ на енцефалограмите, допълва РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии