Какво пречи по пътя на Tesla?

5377
Какво пречи по пътя на Tesla?
Снимка: Steve Jurvetson

Битка с титаните

Скоростното развитие на Tesla несъмнено паникьоса автомобилните гиганти. Само за няколко години от пускането си в продажба Model S даде заявка, че въпреки високата си цена има стабилен пазар за търсенето на качествени електрически автомобили.

За момента големите производители трудно успяват да предложат технология, която да може да се съпостави с тази на Tesla - както в частта с електрическия мотор, така и откъм автономно управление. Създаването на достатъчно мощен и издръжлив електрически мотор е трудоемка задача изискваща освен специалисти, то и физическо пространство за развойна дейност и тестване. За сметка на това разработването на код за автономно управление може да се осъществи от всяка точка на света.

Именно в тази сфера на Tesla ще им се наложи да водят сериозна битка с апетитите на Google и Didi Chuxing към покоряването на този сегмент от автомобилния пазар. Наскоро Amazon също обяви своите намерения за навлизане на пазара на автономни автомобили.

Вниманието на Елон Мъск

Мъск е визионер и опортюнист - той действа с размах без да се интересува от мнението на обществото или дори на акционерите в своите компании.

Изпълнителният директор на Tesla явно има разностранни интереси, като те се превръщат в компании със сериозно финансиране и амбициозни проекти. Това разпростиране може да изиграе лоша шега на Мъск, който предпочита да действа като единак и нещата да се случват по неговия начин.

Борбата на Мъск да революционизира автомобилната индустрия не е единствената в неговото портфолио. Южноафриканецът има амбиции да стори същото с космическите пътувания, а проектът му за супер скоростни тунели е не по-малко амбициозен и изтощителен.

Именно претоварването е това, което може да спъне Мъск. Неотадвна той сподели, че вследствие на непрестанната работа животът му е низ от “страхотни върхове и ужасни падения”.

Клубът на “готините”

Model S не е за всеки. С цена от $75 000 за базов пакет, автомобилът е ориентиран към заможните купувач. В клуба на собствениците на Model S личат имената на холивудската звезда Леонардо ди Каприо, покер милионерът Даниел Негреану и скейтборд звездата Тони Хоук.

И докато Tesla се радва на завиден PR успех поради своите звездни клиенти, компанията все още не може да стъпи здраво на змеята от финансова гледна точка. През 2017 Tesla пусна Model 3, който се хареса на клиентите с по-скромни бюджети, но автомобилният производител все още не може да постигне и половината от обещаните за изпълнение поръчки.

Поради това, в момента Tesla е в патова ситуация - тя има нужда възможно най-бързо да навлезе в сегмента на автомобилите от среден клас за да започне да възвръща част от финансовите си загуби. Въпреки това, явният хаос при производството трупа загуби на Мъск и неговия проект, които поставят под въпрос бъдещето на компанията.

Производствени мощности

Производствените мощности на Tesla са още едно сериозно препятствие пред компанията. Оптимизацията на производствения процес, както и находчивостта на Мъск доведоха до ситуация, в която изглежда, че от компанията са избързали с пускането на новия си модел.

Това не уплаши амбициите на Мъск, като наскоро той представи пред света още два модела - влекач и роудстър. И докато новите попълнения в портфолиото на Tesla изглеждат и звучат обещаващо, от компанията все още не са наясно как точно ще ги произведат.

Мъск обеща краен срок за тестове през 2019, а от компанията все още не са започнали работа по производствената линия. Големите обещания на Мъск в комбинация с безапелационното му отношение към инвеститори и акционери подлага под огромен натиск издръжливостта на компанията му.

Борба с регулациите

Автономното управление на автомобили е новост, която води до много въпроси най-вече относно безопасността на технологията.

Вече имаше няколко инцидента с коли на Tesla и докато нито един от тях не беше изцяло по вина на изкуствения интелект на Tesla, тези случаи бяха достатъчни, че да доведат до правителствена намеса.

Това съвсем не означава, че светът ще се лиши от автономни автомобили. Напротив, тяхната разработка тече с пълна сила. Само че докато не се гарантира, че липсата на човешка намеса е напълно безопасна Мъск и компания ще трябва да се съобразяват с куп регулации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии