Jaguar показа оръжието си срещу Tesla Model X

5603
Jaguar показа оръжието си срещу Tesla Model X
Снимка: Jaguar

Британският производител Jaguar предстаави серийният си електрически кросоувър I-Pacе. Премиерата на автомобила с нулеви вредни емисии ще се състои по време на автосалона в Женева, който се открива в началото на следващата седмица. Кросоувърът има проблег ог 480 км и е сочен за основен конкурент на Tesla Model X.

Размерите на електрическия модел са дължина от 4682 мм, широчина – 2011 мм и височина – 1565 мм. Разстоянието между двете оси е 2990 мм, а теглото – 2133 кг. От компанията подчертават, че разпределението на масата между предната и задната ос е 50:50.

Jaguar доказа пробега на електрическия си кросоувър

Компанията Jaguar Land Rover завършва тестовете на електрическия си кросоувър Jaguar I-Pace, като успя да покаже и на практика какъв е ...

В основата на кросоувъра е платформа, разработена от британската компания специално за превозни средства на ток. Така Jaguar I-Pace става първият модел, построен на новото шаси, което може да бъде поръчано с адаптимно окачване - Adaptive Dynamics. То се настройва спрямо пътните условия в реално време.

Обемът на багажника на I-Pace е 656 литра, но при свалени задни седалки се увеличава зо 1453 литра. В предната част на автомобила – там, където по принцип се поставя двигателят с вътрешно горене, има още един багажник. Неговият обем е 27 литра.

Заради лисата на стандартна трансмисия, мястото за краката на пътници е увеличено с 890 мм. Под задните седалки има специано място, където пасажерите могат да поставят своите таблети или лаптопи.

Както и се очакваше, новият Jaguar I-Pace е оборудван с два електромотора – по един на всяка ос. Те развиват по 200 к.с., като се зареждат от батерии с капацитет 90 кВт/ч. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,8 секунди, а максималната скорост е 200 км/ч. Пробегът с едно зареждане на батериите е 480 км/ч, като времето за тяхното зареждане от стандартна мрежа е 10 часа. При използване на специална зарядна станция акумулаторите се пълнят на 80% за 40 минути.

Jaguar F-Pace 25d: Хищник на диета (тест-драйв)

Някога британската марка Jaguar се славеше с луксозните си седани и спортни купета, задвижвани от големи бензинови двигатели с 6, 8 или...

От компаниято допълват, че силовият агрегат и останалите електронни система на автомобила могат да работят дори пре температури от минус 40 градуса по Целзий. Кросоувърът е оборудван със специална система, разпознаваща приближаването на шофьора. Така автомобилът може да настрои климатика, мултимедийната система и положението на седалката на водача.

Jaguar I-Pace има и изкуствен интелект, който с помощта на специален алгоритъм се настройва спрямо предпочитания на шофьора и му помага за по-удобно пътуване. Системата взима под внимание часа на денощието, времето навън, както и маршрута, по който ще се пътува. Така може да се изчисли и нужната електроенергия за пътуването.

Продажбите на кросоувъра стартират през лятото, като са известни и цените. В Европа ще ще стартират от 71 000 евро, което е с около 7000 евро по-малко от тези на големия конкурент Tesla Model X.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com