Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци

2706
Къде трябва да изхвърля стария си телефон и още важни въпроси за електронните отпадъци
Снимка: Envato

Вероятно всеки от нас знае къде и как да изхвърля разделно битовите си отпадъци. Синият контейнер е за хартия и картон (кутиите и кашоните трябва да са предварително сгънати), жълтият е за пластмаса, а стъклото изхвърляме в зеления контейнер (след като махнем капачките и тапите на бутилките и бурканите). Но във всяко домакинство има и друг тип отпадък, който рядко се дефинира като боклук – старите и непотребни електронни устройства и кабели. Правилното им третиране е от съществено значение не само за околната среда, но и за нашето здраве. Попадайки в почвата, въздуха и водата, електрониката се разгражда с години и отделя вредни и токсични вещества. От друга страна, тя съдържа ценни изчерпаеми ресурси като злато, мед и алуминий, които, ако бъдат рециклирани, могат да получат „втори живот“ и да се преизползват за производството на друга техника. Ето защо си струва да се замислим върху отпечатъка, който оставяме.

За да вдъхнови повече хора с действия по въпроса, Yettel представи първата по рода си интерактивна образователна инсталация за намаляване на електронните отпадъци и насърчаване на рециклирането им. „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” посреща минувачите на площад „Света Неделя“ в София до края на март, където всеки посетител може да се запознае с пътя на електронните устройства – от производството до края на жизнения им цикъл. Както и да подпомогне каузата на телекома, като предаде за рециклиране своите стари и неработещи дребни устройства или кабели. Цветната инсталация наподобява голямо шкафче — подобно на шкафчето със стари устройства, което всеки пази в дома си. Вдъхновени от нея, ние пък решихме да разбием няколко често срещани митове за рециклирането им.

Но първо да изясним какво точно представлява електронният отпадък

Макар да няма точна дефиниция, терминът „електронни отпадъци“ се използва най-често за електронните устройства и електроуреди, които вече не се използват или не функционират. Това включва техника от дома и офиса, като телевизори, компютри, мобилни телефони, бяла техника (хладилници, перални машини, сушилни), стерео системи, играчки, тостери, чайници. Или казано по-просто – всички устройства, които включваме в контакта, имат батерия или кабел, екран или лампичка.

След като уточнихме какво представлява електронният отпадък, нека обърнем внимание на най-често срещаните заблуди относно правилното му третиране.

Мит №1: Малките устройства нямат значение

Повечето хора смятат, че няма смисъл да рециклират дребните си електронни устройства, защото те не съдържат кой знае колко материали в себе си. Това не е така – всяко едно устройство е направено от ценни изчерпаеми ресурси като злато, сребро, мед и алуминий, и макар тези ресурси да са в много малки количества, това не ги прави по-малко ценни. Годишно по света се изхвърлят поне 150 милиона стари устройства и съвкупно те съдържат тонове ценни ресурси, които вместо да бъдат преизползвани, попадат в общите сметища, където се трупат с години.

Мит №2: Електронният отпадък е като всеки друг вид отпадък

Както вече споменахме, електронните устройства съдържат ценни изчерпаеми ресурси, които не бива да се пропиляват на боклука. Но освен това в тях има и много токсични вещества като олово, кобалт и литий. Ако не бъдат съхранявани правилно, след време старите устройства ще започнат да отделят тези токсини в почвата, въздуха и водата, и по този начин вредят не само на околната среда, но и на нас.

Мит №3: Рециклирането изразходва прекалено много енергия

Друг често срещан мит е, че преработката на стари устройства изразходва повече енергия, отколкото производството на чисто нови материали. Въпреки че рециклирането е сложен и дълъг процес, той замества няколко стъпки от цикъла на производство на едно устройство.  Добивът на чисто нови изчерпаеми суровини и транспортирането им от различни точки по света би отнело в пъти повече енергия, отколкото преработката на вече съществуващи материали.

Мит №4: Само развитите държави имат системи за рециклиране на електронен отпадък

Въпреки че не всяка държава разполага със специализирани фабрики за рециклиране, почти навсякъде вече има много добре развити и организирани програми за събиране и извозване на стари материали към специализираните фабрики. В България съществуват компании, които се занимават с последващото третиране на електронните отпадъци в или извън страната. То включва сортиране, преглед на състоянието и компонентите, разглобяване и отделяне на различните материали и накрая - обработка и преизползване на ресурсите.

Рециклирането на стари устройства е особено важна инициатива за опазването на околната среда, към която всеки от нас може да допринесе. Нужна е съвсем малка промяна в отношението ни, за да бъдем по-отговорни потребители. Още по темата защо е важно да рециклираме електронните си устройства можете да научите в “РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” на пл. “Света Неделя“ в София до края на март. Носете и ненужните си устройства и споделете своя снимка от с инсталацията, за да участвате в томбола за Nothing phone (2). Устойчивият смартфон е създаден предимно от рециклирани материали, а в заводите за сглобяването му се използва 100% енергия от възобновяеми източници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com