Не е възможно да има "Фин Спай" на наш компютър, казва министърът на информационните технологии

17193
Не е възможно да има "Фин Спай" на наш компютър, казва министърът на информационните технологии

Щетите могат да бъдат огромни, но специалистите при нас твърдят, че не е възможно да има такава програма, качена на наш компютър. Това заяви министърът на транспорта и информационните технологии Данаил Папазов по БНР във връзката с информацията за шпионската програма "Фин Спай" (FinSpy) пред БНР, предаде БГНЕС.

Вчера, 15 юли, стана ясно, че в доклад на специалисти от Университета в Торонто се уточнява, че специалната програма за следене FinSpy"Фин Спай" е била открита на сървъра на Министерството на държавната администрация, закрито преди три години. Това се е случило през 2012 година, а засичането е станало по IP адрес, който при повторен опит да бъде намерен вече е бил изчезнал.

"Не съм специалист, който може да открие такъв вирус. Тече проверка, но нямам информация и не мога да коментирам повече", каза министърът.

Според Николай Недялков, председател на Асоциацията за информационна сигурност, "сървърите и инфраструктурата се наблюдава 24 часа. Иска се физически достъп, а такъв имат само определени хора. Така че това би могло да се случи много трудно. Има проследимост на такива активности. Цената на такава програма не може да се плати без обществена поръчка. Ако заразен компютър ползва интернет във вашия офис, адресът ще излезе. Тази програма не е нещо тайно. Тя се продава. Но трябва да има баланс. Такава цена позволява да се извършват престъпления чрез нея. Начинът на организация и структурата на интернет не биха могли да се контролират изцяло", обобщи Недялков.

Програмата "Фин Спай" е разработена специално за борба с прането на пари, но спокойно може да бъде използвана за редица други цели, тъй като буквално може да следи всичко, което се прави на компютър.

След 2012-та година "Фин Спай" не е засичана повече в България

Програмата за шпиониране „Фин Спай” е продукт на германската компания Gamma International, а създателите ѝ твърдят, че се и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии