Нигерия пусна своя дигитална валута

6342
Нигерия пусна своя дигитална валута
Снимка: iStock

Централната банка на Нигерия се присъединява към списка на страните с развиващата се пазарна икономика, които залагат на дигиталните пари с цел съкращаване на разходите за трансакции и засилване на достъпа до формалната финансова система.

Дигиталната валута и системата, стояща зад нея позната като блокчейн, се очаква да увеличи брутния вътрешен продукт и емигрантските трансфери, посочи президентът на Нигерия Мухамаду Бухари в реч, предавана по телевизията, по време на официалното представяне, проведено в столицата Абуджа, предава Bloomberg.

Биткойн поскъпна до нов исторически връх

Биткойн поскъпна до нов исторически максимум, постигайки цена от 66 549 долара по време на следобедната търговия в Европа, сочат даннит...

Издаването на новата дигитална валута, носеща името eNaira, идва след като централната банка на страната забрани на банки и финансови институции да имат вземане-даване с криптовалутите, тъй като те носят риск за финансовата система.

Дигиталните валути, издавани от централни банки, наричани съкратено CBDC, представляват национална валута (нещо различно от криптовалутите, като биткойн и етериум), която не е обвързана с фиатните пари. Обикновенно този вид дигитални валути се използват за по-бързи и евтини трансгранични прехвърляния на стойност между финансови институции. 

Дигиталната валута eNaira ще служи като допълнение към физическата форма на нигерийската найра, която загуби 5.6% от стойността си през тази година, въпреки опитите на централната банка да стабилизира валутата.

През месец август, нигерийската централна банка избра Bitt Inc. За технически партньор, който да помогне за създаването на дигиталната валута, която първоначално трябваше да бъде пусната на 1 октомври.

Изкарва ли пари копаенето на криптовалути в наши дни?

Копаенето на криптовалути в наши дни е бизнес, който генерира сериозни доходи. Преводите на стойност под формата на виртуални валути за...

Нигерия се присъединява към Бахамите и Източнокарибската централна банка, които бяха сред първите, които пуснаха национална дигитална валута. Китай пусна пилотна версия на „дигитален юан” по-рано през настоящата година.

От Гана до Южна Африка, страните в Африка провеждат тестове за дигитална форма на легалните си платежни средства, чрез която да осигурят по-бързи и евтини парични преводи, но без да загубят контрол над монетарната си система.

Нигерийската дигитална валута ще подкрепя фиатната форма на парите в обращение, като се очаква да засили трансграничната търговия и финансовото включване, благодарение на по-ефективни трансакции и подобряване на паричната политика, посочват от централната банка на Нигерия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии